Hlavní obsah

V Bangladéši popravili muslimského předáka za válečné zločiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

V Bangladéši popravili ve čtvrtek opozičního muslimského předáka Abdula Kadira Mullu, odsouzeného k trestu smrti za zločiny proti lidskosti spáchané za války. Stalo se tak několik hodin poté, co nejvyšší soud zamítl odvolání proti absolutnímu trestu. Po vynesení rozsudku propukly protesty, které si vyžádaly čtyři oběti.

Foto: Andrew Biraj, Reuters

Bangladéšská sanitka odváží tělo popraveného.

Článek

Podle bangladéšské policie přívrženci Mullova Bangladéšského islámského společenství v pátek zapalovali auta a domy stoupenců vlády, plenili obchody, blokovali silnice a útočili improvizovanými výbušninami v několika oblastech země. Mezi mrtvými jsou podle policie dva demonstranti a dva přívrženci vládnoucí Lidové ligy.

Soud v únoru shledal bývalého novináře Mullu (65) vinným ze spáchání zločinů proti lidskosti během války za nezávislost na Pákistánu v roce 1971. Podle verdiktu má na svědomí smrt 350 civilistů, prokurátoři ho během procesu nazývali „řezníkem”.

Agentura AP uvedla, že byl oběšen v dhácké centrální věznici. Exekuce měla být původně provedena ve středu minutu po půlnoci místního času. Mullovi obhájci se ale v úterý domohli, že soudce popravu na krátko pozastavil. Advokáti tak získali čas, aby znovu požádali nejvyšší soud o přehodnocení rozsudku. Ten ale jejich žádost zamítl.

Foto: A.M. Ahad, ČTK/AP

Právníci opoziční Bangladéšské národní strany protestují proti schválení popravy.

Poprava pravděpodobně zvedne novou vlnu politicky motivovaného násilí v zemi, která se připravuje na volby vypsané na příští měsíc. Mullova strana Bangladéšské islámské společenství (Bangladesh Jamaat-e-Islami) po zprávě o vykonání popravy vyzvala na neděli k celostátní generální stávce. Už ve čtvrtek dopoledne se v některých městech její aktivisté střetli s policií, ničili auta a odpalovali podomácku vyrobené bomby.

Foto: Andrew Biraj, Reuters

Bangladéšští policisté před věznicí v Dháce, kde popravili mulimského vůdce.

Mulla byl odsouzen tribunálem pro zločiny spáchané během války za nezávislost, která si vyžádala 300 000 až 500 000 obětí a kdy se muslimové bránili odtržení od Pákistánu a dopouštěli se zvěrstev. Zřídila jej bangladéšská vláda v roce 2010. Zatím padlo pět verdiktů a všechny vyvolaly po celé zemi protestní akce, které si od začátku roku vyžádaly již přes stovku mrtvých. Mulla se podle AP stal prvním popraveným odsouzencem z těchto procesů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám