Hlavní obsah

Jsem šampión ve znakové řeči, hájí se pomatený tlumočník na pietě za Mandelu

Novinky,
Johannesburg
Aktualizováno

Čtyřiatřicetiletý Thamsanqa Jantjie, který podivně tlumočil do znakové řeči projevy státníků na pohřbu Nelsona Mandely, hájí svůj výkon schizofrenií. Na pódiu prý dostal hlasové halucinace. Své tlumočení však dále považuje za brilantní a tvrdí, že by měl být označen za šampióna v tlumočení do znakové řeči.

Foto: Itumeleng English, ČTK/AP

Tlumočník do znakové řeči Thamsanqa Jantjie

Článek

Prezidentská kancelář už zjišťuje, kdo ho vybral, protože muž není znám organizacím zajišťujícím převod do znakové řeči.

Jantjie řekl listu The Star, že na pódiu při tlumočení dostal halucinace a slyšel ve své hlavě hlasy, které občas přehlušovaly i projevy státníků: „Neexistuje nic, co bych s tím mohl dělat. Byl jsem sám v nebezpečné situaci. Zkoušel jsem se ovládnout a neukazovat světu, co se se mnou děje.”

Omluvil se za to, co se stalo, a postěžoval si na svou nemoc: „Je to nespravedlivé, tato nemoc je nespravedlivá.“ Uvedl, že neví, co bylo spouštěcím mechanismem halucinací, zda velikost události, nebo štěstí, které prožíval. Byl rád, že může být přítomen na pódiu u tak velké akce.

Agentuře AP Jantjie sdělil, že měl vidiny andělů přicházejících na fotbalový stadión v Johannesburgu, kde se ceremoniál odehrával. Snažil se prý nezpanikařit, protože okolo něj bylo mnoho ozbrojených policistů. Přiznal zároveň, že v minulosti byl více než rok hospitalizován na psychiatrické klinice a že při záchvatech schizofrenie mívá sklony k násilí.

Na dotaz AP, jak často bývá násilnický, bez bližší podrobností poznamenal: "Hodně". "Někdy vídám věci, které mě pronásledují," dodal.

Jantjie může být podvodník 

Jantjie ale čelí podezření, že je podvodník, který znakovou řeč neovládá. Neslyšící herečka Marlee Mattinová připodobnila pro CNN jeho posunky k práci rozhodčího baseballu.

Mluvčí jihoafrického Národního institutu pro neslyšící (NID) Andries van Niekerk řekl agentuře SAPA, že to, co se stalo, je neakceptovatelné: „Tlumočník na pietním aktu nebyl kompetentní a neužíval postavení rukou a pohyby nebo výrazy tváře typické pro jihoafrickou znakovou řeč. Institut je zklamán, že neslyšící nemohli rozumět tomu, co velcí státníci říkali o odkazu, který zanechal otec našeho národa.“

Tlumočník v akci na Mandelově pohřbuVideo: Novinky/Reuters

„Není znám v komunitě neslyšících v Jižní Africe ani jihoafrické společnosti tlumočníků do znakové řeči pracujících v terénu,“ přisadil si národní ředitel Společnosti neslyšících v Jižní Africe Bruno Druchen.

Jantjie se považuje za šampióna ve znakové řeči

V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Talk Radio 702 se ale o své nemoci omítl bavit, i když ji přiznal. Nechtěl o ní hovořit. Zdůvodnil to tím, že nechce ublížit svým dětem.

Svou předchozí práci, kdy při tlumočení projevů šéfů Afrického národního kongresu používal také podivná gesta, ale Jantjie hájil slovy: „Mluvíte o tlumočníkovi, který pracuje roky. Jestliže bych byl špatný, proč se to stalo problémem až nyní? Mělo to být vyjasněno už dávno. Za to, co jsem udělal, si myslím, že bych měl být označen za šampióna ve znakové řeči.“

Foto: Itumeleng English, ČTK/AP

Tlumočník do znakové řeči Thamsanqa Jantjie

Jantjie také řekl, že ho na akci vyslala společnost SA Interpreters, která mu sdělila, že by měl dostat 850 randů za celý den (1700 korun).

Majitelé tlumočnické firmy zmizeli

Mluvčí SA Interpreters Thoneka Ngkaseová se k případu nevyjádřila, uvedla, že má schůzi, a pak nebrala redaktorovi webu iol.co.za telefon.

Zástupkyně ministra pro ženy, děti a invalidy Hendrietta Ipeleng Bogopane-Zulu uvedla podle BBC, že majitelé firmy zmizeli. Za výkon tlumočníka do znakové řeči se omluvila a uvedla, že na vině jeho špatná angličtina: „Mluví xhoštinou. Angličtina je na něj trochu moc.”

Nevysvětlila však, proč nebyl vybrán muž dobře znalý angličtiny a proč i zulštinu tlumočil xhosky mluvící tlumočník.

Podezření vzbuzuje jak příliš nízká částka pro tlumočníka, tak to, že muž nebyl podroben bezpečnostní prověrce. Do blízkosti světových státníků se dostal duševně nemocný s násilnými sklony, které sám přiznal. Navíc je kvůli své nemoci už několik let na sociální podpoře, takže nebylo jeho stav obtížné zjistit.

Kancelář prezidenta řekla, že bude celý případ vyšetřovat. „Vláda zkoumá tuto otázku, ale nebyla schopna uzavřít vyšetřování kvůli požadavkům na organizování (dalších) událostí spojených se státním pohřbem,“ řekl kancléř Collins Chabane webu iafrica com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám