Hlavní obsah

V Indii obnovili zákaz homosexuálního styku podle zákona z 19. století

– Dillí
Novinky,

Indický Nejvyšší soud ve středu rozhodl o opětovném zákazu homosexuálního styku. Obnovil platnost koloniálního zákona starého 153 let, který označuje homosexuální styk za nepřirozený a umožňuje jej trestat až deseti lety vězení, uvedla BBC. Před soudem demonstrovali homosexuálové i jejich odpůrci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace homosexuálů před budovou indického souduVideo: Reuters

 
Článek

Nejvyšší soud zvrátil verdikt dillíského Vysokého soudu z roku 2009, který homosexualitu dekriminalizoval. Podle Nejvyššího soudu o tom soud v Dillí nemohl rozhodnout. Uvedl, že je jen na parlamentu, aby takovouto změnu schválil.

Po roce 2009 se na Nejvyšší soud obrátilo několik politických i náboženských skupin, aby zasáhl proti legalizaci homosexuality.

Foto: Anindito Mukherjee, Reuters

Nejvyšší soud v Dillí

V hluboce konzervativní Indii je homosexualita vnímána jako tabu a mnozí považují vztahy mezi lidmi stejného pohlaví za protiprávní.

Zákon byl v minulosti jen vzácně uplatňován, ale může být použit k tlaku na homosexuály.

Bojovníci za jejich práva označili středeční verdikt soudu za velké zklamání. „Takové rozhodnutí bylo od nejvyššího soudu zcela nečekané. Je to černý den,“ řekl Arvind Narrain, právník hájící homosexuály. „Jsme pobouřeni regresivním rozhodnutím soudu,“ dodal.

Verdikt odsoudila i indická pobočka Amnesty International s tím, že je to tvrdý úder právu lidí na rovnost, soukromí a úctu.

Verdikt naopak uvítali vysocí představitelé křesťanských i islámských komunit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám