Hlavní obsah

Jihoafrický soud odložil jednání o vydání Krejčíře do ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jihoafrický soud v pondělí odložil jednání o žádosti české justice na vydání uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Oznámila to česká velvyslankyně v zemi Blanka Fajkusová. Důvodem přesunu jednání na 19. prosince je podle ní další soud, který rozhoduje o možném propuštění zadrženého Krejčíře z vazby na kauci. Podnikatel je v JAR obviněn z pokusu o vraždu a únosu.

Foto: ČTK

Radovan Krejčíř

Článek

"Soud má v uvedený den rozhodovat o dalším postupu v extradičním řízení v závislosti na vývoji ve věci odvolání Radovana Krejčíře vůči zamítnutí jeho žádosti o udělení politického azylu v JAR," přiblížila Fajkusová.

"K dnešnímu odložení došlo proto, že se uvedený nachází ve vazbě a magistrátní soud v Palm Ridge stále projednával jeho žádost o propuštění na kauci," doplnila.

Vydání se může dále protahovat

Krejčíř, který z České republiky uprchl v roce 2005 před policejním vyšetřováním, se vydání brání a požádal v JAR o azyl. Jeho žádost sice byla zamítnuta, český podnikatel se ale proti tomu odvolal a na výsledek úředního řízení stále čeká. I kdyby tato odvolací procedura skončila zamítnutím žádosti, může se Krejčíř ještě obrátit na soud. Na definitivní verdikt tedy může čekat ještě dlouho a po celou dobu mu jihoafrický zákon garantuje uprchlický status, takže nemůže být deportován.

Krejčíř v JAR pobývá od roku 2007, předtím se před českou justicí skrýval na Seychelách. Jihoafrická média Krejčíře spojují s řadou zločinů, mimo jiné s asi desítkou vražd, které se udály v jeho okolí. Prokuratura mu ale před soudem žádný zločin neprokázala. Na konci listopadu ho jihoafričtí vyšetřovatelé zatkli a spolu s trojicí Jihoafričanů obvinili z pokusu o vraždu a z únosu bratra údajného Krejčířova drogového kurýra. Všichni obvinění to ale popírají a žádají propuštění z vazby na kauci.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Rozhodnutí o ní soud opakovaně odložil, naposledy minulý pátek na pondělí. Prokuratura s propuštěním Krejčíře nesouhlasí a obává se, že český podnikatel uteče za hranice a bude zastrašovat svědky, což už se údajně děje. V Česku byl Krejčíř nedávno pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám