Hlavní obsah

Zemřel Nelson Mandela

Johannesburg
Aktualizováno

Ve věku 95 let zemřel ve čtvrtek světově proslulý bojovník proti apartheidu a pozdější prezident Jihoafrické republiky Nelson Mandela. Oznámila to nynější hlava JAR Jacob Zuma. Mandela se v uplynulých měsících potýkal s plicními potížemi, kvůli nimž byl letos třikrát hospitalizován.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Medailonek Nelsona MandelyVideo: Reuters

 
Článek

„Náš národ přišel o svého velkého syna,” ohlásil prezident Zuma. Dodal, že Mandela všechny Jihoafričany sjednotil.

Vlajky po celé zemi byly staženy na půl žerdi. Vláda vyhlásila desetidenní státní smutek.

Foto: Thomas White/Files, Reuters

Nelson Mandela

Mandela shodou okolností skonal v den londýnské premiéry filmu Mandela: Long Walk to Freedom, který pojednává o Mandelově životě. Premiéry se zúčastnil i princ William s chotí, vévodkyní Kate.

Mandela v poslední době trpěl plicními potížemi, naposledy ho převezli do nemocnice v Pretorii v červnu. Prezident Zuma tehdy vyzýval národ, aby se za Madibu, jak zní Mandelovo kmenové jméno v jazyce Xhosa, a jeho rodinu modlil. Pacient byl v kritickém stavu, z něhož se však tehdy dostal, takže mohl být propuštěn domů.

Ve středu ale ohlásila Mandelova dcera, že otec „bojuje na smrtelné posteli”.

Ve vězení dostal tuberkulózu

Mandelovo zdraví bylo nalomeno už před lety ve vězeňském prostředí. Ve vězení strávil 27 let. V 80. letech se tam tehdejší bojovník proti rasistickému režimu apartheidu nakazil tuberkulózou.

Foto: Juda Ngwenya/Files, Reuters

Nelson Mandela na snímku z roku 1990

Nelson Rolihlahla Mandela se narodil v roce 1918 ve vesnici Qunu v Transkei. Jeho otec byl náčelníkem kmene Tembu. Po absolvování střední misijní školy se pustil do studia umění na černošské univerzitě ve Fort Hare, ale už jako student se bouřil proti režimu bílých. V 25 letech se připojil k Africkému národnímu kongresu a boji proti apartheidu. V polovině 50. let byl poprvé obviněn z velezrady, první odsouzení ale přišlo až na počátku 60. let. V roce 1964 byl znovu obžalován a odsouzen na doživotí.

Věznili ho až do roku 1990. O čtyři roky později se stal jihoafrickým prezidentem, když o rok dříve obdržel Nobelovu cenu za mír. V roce 2004 se z veřejného života stáhl a ukazoval se jen vzácně, naposledy během fotbalového šampionátu v JAR před třemi lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám