Hlavní obsah

Thajská vláda nepadla, policie poprvé použila slzný plyn i vodní děla

Thajská policie poprvé použila proti účastníkům nynějších protestů slzný plyn a vodní děla. Podle BBC se jí podailo odrazit masové demonstrace, které podle jejich vůdců měly v neděli vést ke svržení vlády.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Protivládní protesty v Thajsku.

Článek

Opozice označovala dnešek za rozhodující den pro svržení premiérky Jinglak Šinavatrové. Asi 30 000 demonstrantů obléhalo nejméně osm státních úřadů, které strážily početné policejní a vojenské síly. Odpůrci vlády přesto krátce vnikli přes zátarasy do policejního areálu, kde se ráno zdržovala šéfka vlády, ale té se podařilo přesunout na utajené místo mimo metropoli. Největší střety byly u sídla vlády. Nakonec prý protestující obsadili jen budovu veřejnoprávní televize.

Desetitisíce rozmístěných policistů posílily o víkendu tisícovky vojáků. Policisté i vojáci jsou prý zatím stále posíláni do ulic bez střelných zbraní. Vláda se snaží co nejvíce vyhnout násilným střetům; rovněž organizátoři demonstrací odrazují své lidi od hrubého násilí.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Desetitisíce rozmístěných policistů posílily o víkendu tisícovky vojáků.

Demonstrace se konají už týden

V Bangkoku se už týden konají manifestace za svržení vlády a v sobotu došlo i na střety mezi jejími stoupenci a odpůrci. Násilí mezi nimi si podle dostupných informací vyžádalo smrt čtyř lidí a zranění nejméně 57 dalších osob. Potyčky provázela střelba neznámých osob, která byla v Bangkoku krátce slyšet i v neděli ráno.

Thajská vláda vyzvala obyvatele metropole, aby od 22:00 do 5:00 ráno nevycházeli ze svých domovů. Lídr demonstrantů prohlásil, že tlak proti vládě bude pokračovat v pondělí i celostátní stávkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám