Hlavní obsah

Americkou základnu v Japonsku ostřelovali neznámí útočníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Neznámí útočníci v noci na pátek ostřelovali americkou leteckou základnu v Japonsku. Velení základny Jokota oznámilo, že do areálu dopadly dva podomácku vyrobené granáty, které nikoho nezranily ani nezpůsobily hmotné škody. K útoku se podle agentury AP zatím nikdo nepřihlásil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americkou základnu v Japonsku zasáhly granátyVideo: Reuters

 
Článek

Japonská policie později nedaleko základny objevila dvě kovové trubky s kabely, bateriemi a časovačem, z nichž byly nábojnice vystřeleny. V Japonsku je rozmístěno několik vojenských základen USA s asi 50 000 americkými vojáky na základě bezpečnostní smlouvy uzavřené po druhé světové válce.

K podobným útokům došlo v minulosti v Japonsku už několikrát. V dubnu 2003 ostřelovali neznámí útočníci americkou námořní základnu Acugi v prefektuře Kanagawa, v září 2008 se stala terčem podobného útoku námořní základna USA v Jokosuce.

Útoky se přičítají japonským levicovým radikálům, kteří žádají odchod všech amerických vojsk z Japonska. Minulý týden japonská policie zatkla jednoho z levicových extremistů a noční útok na základnu Jokota může být podle televize NHK odvetou.

Reklama

Výběr článků

Načítám