Hlavní obsah

Krejčíř využíval elitní policisty jako ”čističe” a “běžce“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Dvojice příslušníků speciálního policejního útvaru v Jihoafrické republice podle tamního tisku také pomáhala českému podnikateli Radovanu Krejčířovi zbavovat se konkurentů. Média uvedla, že mu policisté nejen donášeli informace, ale pracovali pro něj jako vymahači a „čističi“, tedy nájemní zabijáci. Pro Krejčíře podle zdroje z vyšetřování pracovalo ale víc příslušníků.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Detektivové speciální jednotky pro boj s organizovaným zločinem Hawks (Jestřábi) Samuel Maropeng a Jeff Nthoroane krátce stanuli před magistrátním soudem v Palm Ridge už ve středu. Jsou stejně jako Krejčíř podezřelí z pokusu o vraždu a z únosu, kterých se prý dopustili letos v červnu.

Jihoafrický tisk už ve středu přinesl informace o tom, že Maropeng přezdívaný Saddám si žil na vysoké noze, jezdil drahými auty a bydlel na několika adresách. [celá zpráva]

List Times Live ve čtvrtek napsal, že také podnikal výlety na tropické ostrovy, měl řadu obchodních zájmů, bankovních kont a na sociálních sítích se chlubil známostmi s televizními hvězdami, hudebníky a nakupováním se známými fotbalisty. To vše při průměrném ročním platu okolo 160 000 randů (315 000 Kč). Server Eyewitness News napsal, že Maropeng byl blízkým spolupracovníkem Krejčíře.

Čističi a běžci

Podle nejmenovaného policejního zdroje citovaného listem Times Live vyšetřovatelé předpokládají, že oba zadržení byli součástí širší skupiny policistů pracujících pro českého podnikatele. Podle tohoto zdroje jich je asi osm z různých policejních jednotek, včetně právě "Jestřábů".

"Jsou to jeho vymahači a také 'čističi'. Únosy a útoky jsou jen začátkem řady zločinů údajně spojených s Krejčířem, které prověřujeme," řekl listu policista, který pracuje pro novou jednotku zaměřenou na boj s kriminálním podsvětím. "To, co odhalujeme, nemá dosud obdoby. Jsou jako jeho soukromá armáda," poznamenal.

Zdroj Times Live předpokládá, že brzy budou zadrženi další policisté. "Tihle chlápci jsou jen pěšáci. Jsou policisté na velmi vysokých postech, s nimiž bychom rádi mluvili," uvedl.

Přenášeli zásilky

Podle zpravodajského serveru The Witness byli zadržení detektivové také Krejčířovými "běžci", kteří pro českého podnikatele pronášeli zásilky přes kontrolní stanoviště na mezinárodním letišti u Johannesburgu.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Jejich šéfem v Hawks byl kontroverzní plukovník Frans Steyn, který je podezřelý, že přijal půjčku přes 400 000 randů (800 000 Kč) od firmy psané na Krejčířovu manželku Kateřinu; kontrolovaná je ale údajně jejím manželem. Steyn toto tvrzení už dříve odmítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám