Hlavní obsah

Demonstranti v Thajsku obsadili ministerstva, policistům dávali píšťalky

Bangkok

V Thajsku pokračovaly v pondělí druhým dnem masové demonstrace proti vládě premiérky Jinglak Šinavatrové. V ulicích byly opět desetitisíce lidí a stovkám z nich se přitom podařilo obsadit budovy ministerstev financí a zahraničí. Vůdce protestů vyzval, aby zde lidé zůstali přes noc a v úterý obsadili i další vládní budovy.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Thajský demonstrant dává píšťalku policistovi, aby se k nim připojil

Článek

Premiérka večer sdělila, že začala v celé metropoli i jinde platit mimořádná bezpečnostní opatření, která umožňují uplatňovat zákazy vycházení, budovat kontrolní stanoviště, omezovat pohyb demonstrantů a rychle zasáhnout, pokud se demonstrace vymknou. Zatím ale policie nezasáhla ani proti demonstrantům okupujícím ministerstva, i když kvůli tomu premiéra už povolala speciální síly.

„Vláda žádá obyvatele, aby se nepřidávali k nelegálním demonstracím a respektovali zákon,” uvedla Šinavatrová v krátkém televizním prohlášení. Premiérka již před televizním vystoupením zdůraznila, že odstoupit odmítá: „Nemám v úmyslu rezignovat ani rozpustit parlament. Přestože čelíme jistým problémům, kabinet může dál fungovat,” dodala. Kritizovala také obsazení ministerstva financí s tím, že tento krok může poškodit důvěru investorů i turistický průmysl v zemi.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Thajští demonstranti u jedné z vládních budov

Protivládní demonstrace, které začaly v menší míře minulý měsíc, vyvolal návrh zákona o politické amnestii. Zákon by mohl dovolit návrat do vlasti bratrovi premiérky, magnátovi Tchaksinu Šinavatrovi, který stál v čele země, než byl svržen při puči a utekl, aby unikl stíhání za korupci. Šinavatrové opozice vytýká, že jde jen bratrovi na ruku a že ve skutečnosti řídí zemi z Dubaje on.

Zatím největší protestní akce se uskutečnila v neděli, kdy se podle národní bezpečnostní rady demonstrací zúčastnilo na 180 000 nespokojenců.

Foto: Wason Wanichakorn, ČTK/AP

Demonstrantka dává květinu thajskému policistovi.

Dnes se více než 30 000 lidí vydalo ke 13 různým úředním budovám, včetně vládních budov, policejního velitelství a redakcí státních televizních kanálů. Protestující Thajci přesvědčovali úředníky i policisty, aby se k nim přidali.

Ministerstvo financí se stalo terčem, protože podle opozice zneužívá rozpočet země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám