Hlavní obsah

Čína přitvrdila ve sporu se sousedy, rozšířila svůj vzdušný prostor

Tokio/Peking

Čína v sobotu ohlásila, že zavádí novou zónu protivzdušné obrany, která zahrnuje i sporná plynová pole ve Východočínském moři a sporné ostrůvky Senkaku, na které se činí nároky Čína a Tchaj-wan, které jsou pod správou Japonska.

Foto: Kyodo, Reuters

Loď japonské pohraniční stráže Išigagi (vpravo) doprovází loď Čínského námořního dohledu Chaj-ťien 51 u ostrůvků Senkaku, nad nimiž krouží letadlo.

Článek

Proti kroku Pekingu protestují USA, Tokio i Soul, protože nová čínská "identifikační zóna vzdušné obrany Východočínské moře" zasahuje do vojenské zóny Jižní Koreje, která vznáší nárok na útes Jeodo.

Čína umožňuje letadlům vstoupit do této zóny, ale požaduje od nich, aby se v ní identifikovala.

Američtí ministři obrany Chuck Hagel a zahraničí John Kerry vytyčení identifikační zóny označili za "destabilizující pokus o změnu statu quo v regionu" a varovali před hrozbou nových incidentů. Tokio podalo proti kroku Číny diplomatický protest.

Japonský premiér Šinzo Abe vyzval Peking, aby rozhodnutí revokoval. Označil čínský krok za nebezpečný, protože může vést k neočekávaným událostem. Uvedl, že Japonsko se nebude čínským vyhlášením řídit.

I Hagel oznámil, že USA nebudou brát zřetel na čínský krok: "Oznámení Čínské lidové republiky žádným způsobem nezmění to, jak provádějí Spojené státy v oblasti vojenské operace. Jednostranná akce zvyšuje riziko nedorozumění a špatné kalkulace."

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Čína ale ustoupit nemíní, podala protestní nóty na americkém i japonském velvyslanectví v Pekingu. Kritika nového opatření ze strany USA a Japonska byla podle ní "absolutně neodůvodněná a nepřijatelná". Čínské ministerstvo zahraničí pak vyzvalo amerického velvyslance v Pekingu Garyho Locka, aby USA "napravily své chyby a skončily s nezodpovědnými komentáři na adresu Číny".

Napětí okolo souostroví Senkaku, které Čína nazývá Ťiao-jü, vzrostlo loni, když se Japonsko rozhodlo odkoupit tři z pěti největších ostrovů v souostroví od soukromých vlastníků. [celá zpráva]

Od té doby také stoupl počet případů čínských lodí vplouvajících do pobřežních oblastí kolem pětice ostrovů. Jejich okolí je bohaté na rybí a pod mořským dnem tam leží ropa i zemní plyn. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám