Hlavní obsah

Věčný prezident KLDR Kim Ir-sen nakázal vědcům, aby mu prodloužili věk do 120

– Soul

První komunistický vůdce Severní Koreje a její „věčný prezident” Kim Ir-sen nařídil svým lékařům, aby našli způsob, jak by se mohl dožít 120 let. Za tímto účelem byly analyzovány léčivé vlastnosti 1750 různých bylin, ale marně, zemřel v 82 letech. Uvedl to list Daily Telegraph s odvoláním na knihu, kterou napsala severokorejská vědkyně Kim So-jon.

Foto: Profimedia.cz

Kim Ir-sen

Článek

V knize líčí Kim So-jon třicetileté období, které věnovala výzkumu dlouhověkosti, uvedl jihokorejský list Čoson ilbo. Kim So-jon byla v roce 1979 postavena do čela výzkumného ústavu, jenž měl pomoci Kimovi dosáhnout věku 120 let. V roce 1992 Kim So-jon uprchla do Jižní Koreje.

S nápadem ohledně prodloužení života přišel podle ní severokorejský diktátor, když oslavil 65. narozeniny. Tehdy nařídil, aby byli největší lékařští experti země svoláni a aby začali pracovat na tomto úkolu. Odborníci kromě jiného zkoumali účinky 1750 léčivých rostlin, které jsou registrovány v učebnicích východní medicíny, a ty nejslibnější z nich pěstovali a testovali.

Jako první ale lékaři Kimovi předepsali, aby se častěji smál. „Pozvali jsme komediální herce a také pěti a šestileté děti, aby předváděli různé roztomilé kousky. Každý z vystupujících, komu se podařilo Kima rozesmát pětkrát denně, dostal ocenění za zásluhy,” popsala Kim So-jon.

Dávali mu krev mladých mužů

Ve věku 78 let začal vyžadovat transfuze krve darované mladými muži. Podle Kim So-jon však přehnané léčebné procedury měly vedlejší efekty a ve skutečnosti možná spíš zhoršily Kimovy zdravotní problémy.

Veškeré vyzkoušené lékařské procedury ale Kimovi pomáhaly jen omezeně, protože diktátor požadoval zázračný lék a nebyl ochoten se náležitě starat o své zdraví. Trpěl mimo jiné nadměrnou váhou a také měl na tváři nádor.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Kim Ir-sen zemřel v červenci 1994 patrně na srdeční infarkt.

Reklama

Výběr článků

Načítám