Hlavní obsah

Uneseným dívkám se nic nestane, ujistil rodiny pákistánský senátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karáčí

Pákistánský senát požádal místní ministerstvo vnitra o informace k vývoji případu dvou unesených Češek. Předseda zahraničního výboru této komory Hadži Muhammad Adíl se minulý týden v Praze sešel s rodinami obou dívek. O vývoji informoval server pákistánského listu Express Tribune.

Foto: Archiv rodin unesených dívek, ČTK

Hana Humpálová (vlevo) a Antonie Chrástecká na zveřejněném videu

Článek

„Ujistil jsem rodiny unesených žen, že se jim nic nestane, protože součástí paštunské ani balúčské tradice není ubližovat ženám,“ citovaly senátora noviny. „Jde o velmi naléhavý diplomatický a humanitární případ a je třeba se mu okamžitě věnovat,“ zdůraznil Adíl a konstatoval, že rodiny unesených dívek nejsou dost bohaté na to, aby si mohly dovolit zaplatit výkupné.

Senátní výbor pro zahraniční záležitosti se bude případem zabývat na pondělním jednání.

Adíl je předním pákistánským senátorem a místopředsedou vládní Lidové národní strany (ANP). Ta zastupuje sekulární Paštuny a vystupuje proti islamistickým skupinám, především proti teroristické síti Al-Káida a radikálnímu hnutí Tálibán.

Dvě 24leté české turistky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán 13. března. Ženy cestovaly z Íránu do Indie.

Únosci postupně zveřejnili dvě videa, na nichž děvčata hovoří. První se na veřejnost dostalo v červnu, další v říjnu. Druhý videozáznam vznikl údajně v srpnu a působí více skličujícím dojmem – dívky mluví o zhoršujícím se zdravotním stavu, špatném přístupu k jídlu a vodě, a dokonce i o tom, jak si přejí být pohřbeny.

Unesené Češky v Pákistánu mluví na novém videu o smrtiVideo: Ministerstvo zahraničních věcí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám