Hlavní obsah

Po americké letadlové lodi pluje Filipínám na pomoc i britská

Na Filipínách postižených možná nejsilnějším tajfunem v historii pomáhá americká armáda, která k ostrovům vyslala letadlovou loď. Byla to jedna ze tří lodí, které sem ve čtvrtek dorazily. Na cestě je také letadlová loď britského námořnictva a vojáky na pomoc vysílá i Japonsko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká letadla rozvážejí Filipíncům humanitární pomoc, v Taclobanu znovu otevřeli první benzínkuVideo: Reuters

 
Článek

„Výzvy z hlediska logistiky jsou obrovské a neměly by být podceňovány,“ citovala BBC zástupce organizace Lékaři bez hranic Henryho Graye. Ten popsal situaci lidí postižených tajfunem jako pochmurnou.

Do země proudí ve velkém mezinárodní pomoc. Mezi třemi loďmi, které sem ve čtvrtek dorazily, je americká letadlová loď USS George Washington. Konvertoplány Osprey, vrtulníky Sea Hawk či dopravní letoun C-130 Hercules z nich distribuují pomoc do poničených míst a američtí vojáci se podílejí i na pátracích akcích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ničivého tajfunu na FilipínáchVideo: Reuters

Pentagon oznámil podporu v „bezprecedentní míře“. Do týdne sem mají dorazit ještě další lodě námořnictva USA. Doplní je také britská letadlová loď HMS Illustious, která veze tým lékařů, materiální pomoc za 20 miliónů liber (zhruba 600 miliónů korun) a nákladní letadlo královského letectva.

Vyslání až tisíce vojáků slíbilo i Japonsko, stejně tak pošle Tokio několik lodí a letadlo.

Foto: US Navy/Handout, Reuters

Americká armáda vykládá ve filipínském Taclobanu pomoc.

Počet obětí stoupá

Množství zemí už se také zavázalo k finančním darům Filipínám. Čína například slíbila 10 miliónů jüanů (33 miliónů korun), Evropská komise 11 miliónů dolarů (222 miliónů korun). Ministr zahraničí ČR Jan Kohout už dříve schválil pomoc ve výši čtyř miliónů korun.

Foto: Edgar Su, Reuters

Poničené město Tacloban

V pátek se také záchranáři snažili zamezit rozšíření olejné skvrny u pobřežního města Iloilo ve střední části země. Z jedné lodi poškozené tajfunem vyteklo téměř 500 000 litrů suroviny, uvedla agentura Reuters. Skvrna se táhne v délce dvou kilometrů podél pobřeží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po tajfunu Haiyan uniklo na Filipínách do moře 500 000 litrů ropyVideo: Reuters

Úřady pokračují ve sčítání škod a obětí. V pátek upřesnily, že počet mrtvých vzrostl na 3621.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám