Hlavní obsah

Čína zruší pracovní tábory a omezí popravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Vládnoucí čínská komunistická strana se chystá k sérii ekonomických i sociálních reforem. Chce zrušit své „převýchovné“ pracovní tábory a omezit popravy. O závěrech nedávného sjezdu nejvyšších čínských funkcionářů v pátek informovala státní média.

Foto: Profimedia.cz

Čína přistoupila k reformám, omezí popravy, zruší pracovní tábory a sjednotí sociální systém.

Článek

Čína zruší celý systém „převýchovy prací“, uvedla agentura Nová Čína. Podle ní je opatření součástí snah zlepšit lidská práva i justici.

Pracovní tábory zavedli v Číně před půl stoletím. Nacházejí se v nich tisíce vězňů. Policie je tam může mimosoudně posílat na celé roky.

Postupně chce Peking také omezit počet poprav. Statistiky o nich nezveřejňuje, ale předpokládá se, že jich Číňané uskutečňují nejvíce na světě. „Krok po kroku“ se omezí počet zločinů, za něž se ukládá trest smrti.

Současně má dojít na uvolnění politiky jednoho dítěte v čínských rodinách. Tento proces byl ovšem zahájen už před lety. Nyní bude párům dovoleno mít druhé dítě, avšak pouze v případě, že jeden z rodičů je jedináček.

Zavede se ekologická daň

Komunisté rovněž plánují odbourat omezení pro získání rezidenčních práv pro lidi v malých městech a sjednotit sociální systém na venkově a ve městech. Kromě jiného ale chtějí nově zavést ekologickou daň.

Především chtějí ale čínští vládci oživit ekonomický růst nejlidnatější země světa, který v poslední době zpomaluje.

Špičky čínských komunistů opatření přijaly na čtyřdenním zasedání ústředního výboru strany tento týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám