Hlavní obsah

Nemůžu mluvit, brácho, je to zlé, přiznal Krejčíř problémy po výbuchu ve svém podniku

Johannesburg
Aktualizováno

Exploze nálože, která v úterý zabila dva lidi v Krejčířově podniku Money Point v Bedfordview u Johannesburgu, byla velmi silná. Slyšet byla až ve vzdálenosti dvou kilometrů. Zatím není jasné, zda mělo jít o atentát na Krejčíře, když v podniku, zabývajícím se směnárnictvím, zástavou klenotů a poskytováním půjček, nebyl přítomen. Podnikatel dal osobně najevo strach.

Foto: Archiv Právo/ČTK/AP

Podnik Radovana Krejčíře v Bedfordview. Český podnikatel ve výřezu.

Článek

„Nemůžu mluvit, brácho. Je to opravdu zlé, jsou tu velké problémy,” citoval server timeslive.co.za Krejčíře s tím, že podnikatel se odmítl s novináři dál bavit. „Promiňte, nehovořím s tiskem,” řekl Krejčíř jihoafrické tiskové agentuře SAPA.

Policie tvrdí, že neví, kde se Krejčíř skrývá.

Nezávislý forenzní vyšetřovatel Chad Thomas řekl, že je potřeba Krejčíře vzít do ochranné vazby, jestliže exploze nebyla zinscenovaná. Podle něj by tam měl zůstat do té doby „než bude potvrzen jeho status uprchlíka nebo než bude deportován do České republiky”.

Detektiv doufá ve vydání

Detektiv Paul O’Sullivan, který Krejčíře vyšetřuje už pět let a říká, že po úterku vzrostl počet zavražděných lidí, kteří jsou s ním ve spojení, z 10 na 12, vyjádřil naději, že Krejčíř bude vydán do České republiky. Sám však uvádí, že je předčasné říkat, že šlo o atentát na Krejčíře. O’Sullivan řekl: „Musíme čekat, než ukončíme vyšetřování, abychom zjistili, zda to byl pokus připravit ho o život. Riskovali by lidé potíže s nastražením bomby, aniž by ho zabili?“

Policisté zatím nevědí, jaká výbušnina byla použita. „Stále nám ještě zbývá zjistit, jaký druh výbušniny to byl,” citoval The Post jednoho ze zasahujících kriminalistů.

Trhavinu do obchodu přinesl muž s brašnou. Podle serveru Independent On Line muž oznámil, že je v tašce bomba. Pár sekund poté nálož explodovala. Po explozi se zřítila část střechy.

Obětí je Čech 

Při explozi zemřeli dva lidé. Česká televize s odkazem na své zdroje uvedla, že jedním z mrtvých je podnikatel Jan Charvát, na něhož byl v Česku vydán zatykač kvůli daňovým podvodům. Server Eyewitness News to potvrdil, s tím, že druhou obětí je blízký jihoafrický spolupracovník Krejčíře zvaný Ronnie. Mezi třemi muži v kritickém stavu je Srb a Bulhar. Jednomu exploze utrhla nohu.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Policista před Krejčířovým podnikem

Mluvčí českého policejního prezidia Ivana Ježková uvedla, že policie pátrá od března loňského roku po 39letém Janu Charvátovi, protože nenastoupil do vězení.

„My jsme na základě informací z médií oficiální cestou mezinárodní policejní spolupráce požádali policii v Jihoafrické republice o sdělení, zda v daném incidentu figuroval český občan. Do doby oficiálního stanoviska JAR dále v pátrání zůstává,” řekla mluvčí.

Jména pěti zraněných, z nichž tři jsou ve vážném stavu, jihoafrická policie nezveřejnila. V nemocnici je hlídá policie. „Je to nebezpečné. Našli jsme u jednoho ze zraněných střelnou zbraň. Nevíme, kdo je kdo, obáváme se o naše pacienty,” prohlásil jeden z lékařů.

Strach nad městem

Obyvatelé čtvrti Bedfordview řekli listu The Star, že se kvůli incidentům spojeným s Krejčířem začali bát. Jedna žena uvedla: „Žila jsem tu celý život. Moje děti chodily do obchodu každý večer. Nyní se velmi obávám.“

Krejčířův podnik Money Point leží naproti nákupnímu centru Eastgate. Po explozi v 17.20 místního času (16.20 SEČ) byla ulice uzavřena.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Krejčířův podnik v Johannesburgu, před kterým vybuchla bomba.

Nešlo však o první násilí. Už v červenci byl Krejčířův Money Point vyloupen a zloději si odnesli šperky za tři milióny randů (zhruba 1,5 miliónu korun). [celá zpráva]

Ve stejném měsíci také Krejčíř při návštěvě Money Pointu unikl bizarnímu atentátu. Když vyjížděl z parkoviště, ozvala se střelba. V zaparkovaném VW Polo byla instalována dálkově ovládaná automatická zbraň. Vůz blízko něj pak vybuchl. [celá zpráva]

Detektiv O’Sullivan uvedl, že nájem obchodu má Krejčířovi vypršet na konci měsíce a majitelé budovy naznačili, že jej už neobnoví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám