Hlavní obsah

Příznivci odsouzeného čínského politika Po Si-laje založili stranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Novou stranu Č´sien založili v Číně příznivci odsouzeného komunistického politika Po Si-laje, který dostal v září doživotí za korupci a zneužití moci. Jde o velmi neobvyklý krok v zemi, kde má monopolní postavení čínská komunistická strana. Po je čestným předsedou nové partaje, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Zakladatelka strany Čeng Wangová

Článek

Profesorka Čeng Wangová, která stranu ustavila, řekla BBC, že založení strany není v rozporu s čínskými zákony: „Komunistická strana je vládnoucí strana. Podle ústavy je národ veden komunistickou stranou, která spolupracuje s dalšími stranami, a my jsme jedna z participujících partají.“

Podle Wangové bude nová strana nazvaná Svrchovanost ústavy požadovat dodržování čínské ústavy a boj s nerovností v příjmech: „Cílem strany je chránit ústavu. Po mnoho let v minulosti dělala vládnoucí strana často věci, které byly protiústavní.“

Foto: Reuters

Zakladatelka Wang Čcheng

Wangová dodala, že inspirací jí byla práce Poa v Čhung-čchingu, kde byl šéfem strany. Po se hlásil k tradicím čínských komunistů, pořádal velké masové slavnosti, připomínající doby vlády Mao Ce-tunga, ale také se staral o chudé. [celá zpráva]

„V posledních letech byly metody čínských reforem v rozporu s ústavou,“ řekla profesorka s tím, že umožnily rozšíření propasti mezi bohatými a chudými.

Číňanka dodala, že je překvapena značným pozitivním ohlasem na vznik své strany, ale neuvedla, kolik má členů.

Wangová už čelí tvrdému tlaku režimu, její domov střeží policie. Uvedla, že se ale nenechala zastrašit. Je přesvědčena, že to, co dělá, je v souladu se zákonem. V minulosti ale byli aktivisté pokoušející se v Číně založit vlastní stranu zadrženi.

Ambiciózní Po měl zájem stanout v čele čínských komunistů a koncentroval ve svých rukou moc. Nakonec ale o své pozice přišel a skončil na doživotí ve vězení. [celá zpráva]

Do poslední chvíle obvinění popíral. [celá zpráva]

Čínští komunisté zdůrazňují význam trhu

Volný trh by měl v budoucnu hrát větší roli v čínské ekonomice, která je doposud do značné míry ovládána státem. Vyplývá to podle ČTK ze závěrů čtyřdenního plenárního zasedání ústředního výboru Komunistické strany Číny, které v úterý skončilo v Pekingu. Účastníci měli připravit ekonomický plán země pro další desetiletí, který by nahradil dosavadní model založený na exportu a investicích, jenž zajistil 30 let rychlého růstu, ale jemuž dochází dech.

V krátkém prohlášení komunističtí vůdci uvedli, že státní vlastnictví zůstane nadále pilířem čínského hospodářství. Nebývale silně ale podpořili také čínské soukromé firmy, které jsou podle nich rovněž "důležitou součástí ekonomiky".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám