Hlavní obsah

Supertajfun Haiyan zachytily z vesmíru kamery ISS

Možná nejsilnější tajfun na pevnině v dějinách zachytily v sobotu nad Filipínami kamery z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Živel připravil odhadem 10 000 lidí o život a víc než 600 000 dalších o střechu nad hlavou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajfun Haiyan zachycený z mezinárodní vesmírné staniceVideo: Reuters

 
Článek

Mořské vlny vzedmuté až do výšky dvoupatrového domu smetly při pobřeží celé vesnice. Někteří katastrofu přirovnali k tsunami v Indickém oceánu na konci roku 2004, při níž zemřelo odhadem víc než 200 000 lidí.

Záběry tajfunu Haiyan byly pořízeny během výstupu astronautů do volného prostoru. Snímky zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Erik De Castro , Reuters

Fronta v Taclobanu před výdejem rýže.

Filipínský prezident Benigno Aquino v pondělí vyhlásil stav národní katastrofy. Desetitisíce přeživších potřebují naléhavě pomoc. Na některá postižená místa se záchranáři dostávají jen obtížně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Filipínci, kteří přišli o střechu nad hlavou, čekají na letišti v Taclobanu na evakuaciVideo: Reuters

„Průjezd vozů s pomocí navíc komplikuje déšť. Další špatnou zprávou je, že v příštích 72 hodinách očekáváme další bouře,“ uvedl Bernard Kerblat, který dohlíží na záchrannou misi Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

K Filipínám míří i lodě amerického a britského námořnictva, jejichž posádky se mají zapojit do záchranných akcí.

Přispívají i Češi

Úřady zatím potvrdily 1774 obětí, 2487 zraněných a 82 nezvěstných. Konečné počty ale budou vyšší. Tajfun zničil 41 000 domů.

Foto: ČTK/AP

Zničené město Tacloban

OSN na pomoc Filipínám vyčlenila 25 miliónů dolarů. V úterý schválil ministr zahraničí Jan Kohout pomoc české vlády v hodnotě čtyř miliónů korun. „Pomoc bude poskytnuta prostřednictvím filipínského Červeného kříže,“ uvedl úřad v tiskové zprávě. Pomoc pro Filipínce vybírají i charity a humanitární organizace v ČR. Na jejich kontech se už shromáždilo okolo dvou miliónů korun.

Reklama

Související články

Spoušť po supertajfunu na leteckých záběrech

Možná nejsilnější tajfun, který kdy udeřil na pevninu, způsobil na Filipínách naprostou zkázu. Tak popsal postižená místa ředitel tamního Červeného kříže...

Výběr článků

Načítám