Hlavní obsah

Olympijská pochodeň se poprvé v historii dostala do volného kosmu

Ruští kosmonauti Oleg Kotov a Sergej Rjazanskij si v sobotu během historického výstupu do volného kosmu na oběžné dráze kolem Země předali olympijskou pochodeň. Tu vynesla na oběžnou dráhu kosmická loď Sojuz TMA-11M, která se ve čtvrtek úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Olympijská pochodeň ve vesmíruVideo: Reuters

 
Článek

Pochodeň nebyla po celou dobu zapálená. Uvnitř kosmické lodě a Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) to není možné z bezpečnostních důvodů a ve vakuu by nehořela. Olympijský oheň však během pobytu pochodně ve vesmíru stále hoří na Zemi.

Rusko není první zemí, která na oběžnou dráhu v rámci trasy olympijské štafety vynesla pochodeň. Do vesmíru se již tyto symboly her dostaly před olympiádami v Atlantě v roce 1996 a v Sydney v roce 2000. Dopravily je tam tehdy americké raketoplány. Tentokrát však byla pochodeň poprvé předána v otevřeném kosmu.

Foto: NASA, Reuters

Olympijská pochodeň se v rukou ruského kosmonauta poprvé dostala do volného kosmu.

Kosmická verze štafety byla vybavena jistící karabinou pro případ, že by Kotovovi nebo Rjazanskému pochodeň vyklouzla z ruky a uletěla. V takovém případě by se z ní stal nebezpečný projektil, který by při oblétání planety mohl ISS ohrožovat stejně, jako ji ohrožuje jiné kosmické smetí.

Letí rychlostí osm kilometrů za sekundu

Kosmonauti předávku natáčeli na videokamery umístěné na helmách a pořizovali také fotografie. Pochodeň měla podle plánu strávit ve volném vesmíru až šest hodin. Na stanici ISS zůstane do pondělí.

Pochodeň se pohybuje vesmírnou temnotou ve výšce 350 kilometrů nad Zemí a neskutečnou rychlostí osm kilometrů za sekundu, uvedla RIA Novosti. Celá událost má pak pomoci vyobrazit Rusko jako silnou a moderní zemi.

Pochodeň je na cestě do ruského města Soči, kde se od 7. do 23. února uskuteční zimní olympijské hry.

Reklama

Výběr článků

Načítám