Hlavní obsah

Češi v Afghánistánu zachránili unesené dítě

Právo, Oldřich Danda

Až nyní vešla ve známost unikátní informace o jednotce českých speciálních sil z Prostějova při nasazení v afghánských horách. Ve výroční zprávě Vojenského zpravodajství za loňský rok, zveřejněné ve čtvrtek, se lze dočíst jen strohou poznámku, že čeští vojáci zajali řadu povstalců i jejich velitelů a že se jim podařilo osvobodit dva rukojmí. Právo zjistilo od přímých účastníků podrobnosti.

Článek

Jednoho dne české zpravodajce požádal o pomoc přímo místní guvernér. Povstalci totiž unesli sedmiletého chlapce, aby mohli vydírat jeho otce, vládního úředníka. „Jedním z rukojmích bylo dítě vládního pracovníka, které bylo využito pro nátlak proti němu,“ sdělil Právu jeden z vojáků, který nechtěl být jmenován.

Pochytali tři únosce

„Po upřesnění lokace uneseného chlapce a zjištění počtu a dispozice únosců odřad provedl údernou akci, jejímž výsledkem bylo osvobození uneseného dítěte,“ dodal bojovník.

Podle něj byla situace hodně složitá, protože únosci se skryli v oblasti, jejíž obyvatelstvo bylo silně protivládní.

Zabavili 1,3 tuny hašiše, 50 kilogramů marihuany, 15 kilogramů heroinu a 1,3 tuny chemikálií.

Ve druhém případě povstalci zajali přímo vládního úředníka.

„Na rozdíl od první záchranné operace tahle proběhla na odlehlém místě. Byla zaměřena na osvobození vládního úředníka, který byl držen třemi únosci,“ sdělil voják Právu.

Do opuštěné oblasti české vojáky doprovázela afghánská jednotka, kterou čeští zpravodajci cvičili.

„Po osvobození rukojmího, zajištění místa a sběru důkazů byli únosci předáni v souladu s afghánskou legislativou prokuratuře,“ podotkl účastník akce.

Stovka českých vojáků z prostějovské 601. skupiny byla v afghánských horách na základně jménem Hombre, umístěné v Džalalabádu v provincii Nangarhár od prosince 2011 do června 2012. Podle zprávy nebyl nikdo z nich těžce zraněn ani zabit.

Během svých akcí zabavili 1,3 tuny hašiše, 50 kilogramů marihuany, 15 kilogramů heroinu a 1,3 tuny chemikálií pro výrobu improvizovaných výbušných zařízení. Podle přímých účastníků jsou zabavené drogy v Afghánistánu – odkud pochází přes 90 procent produkce veškerého heroinu na světě – velmi citlivou záležitostí. Nakládání se zabavenými narkotiky se proto podle vojáků řídí velice přísnými pravidly.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

„Pro takovéto předávání byla vždy vytvořena komise, skládající se ze zástupců afghánské tajné služby, protidrogového oddělení policejního ředitelství, příslušníků amerických sil a našich vojáků,“ uvedl český zpravodajec. Drogy byly spáleny. Podle českého vojáka je zničení drog důležité, protože výnos z jejich prodeje jde skoro vždy na podporu protivládních povstalců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám