Hlavní obsah

Pákistánský Tálibán odmítl po smrti Mahsúda jednání, bude útočit

Islámábád

Pákistánská odnož Tálibánu v pátek varovala, že chystá vlnu odvetných útoků proti pákistánské vládě. Stalo se tak den poté, co byl do čela hnutí jmenován po zabití Hakimulláha Mahsúda nelítostný islámský radikál a odpůrce mírových rozhovorů Fazlulláh, jenž stál i za útokem na školačku Malalaj Jusúfzajovou. Současně vyloučil jednání s vládou o příměří. Informovaly o tom agentura Reuters a BBC.

Foto: Reuters

Pákistánská policie, ilustrační foto

Článek

„Naším cílem budou členové bezpečnostních složek, vládní instituce, političtí vůdci a policisté,“ uvedl Asmatulláh Šahín, šéf shromáždění kmenových vůdců, které ve čtvrtek zvolilo Fazlulláha novým vůdcem pákistánského Tálibánu.

„Máme plán. Chtěl bych ale zdůraznit, že nebudeme útočit na civilisty, tržiště a veřejná místa. Lidé nemusejí mít strach,“ dodal Šahín.

Podle Šahína se hlavními terči stanou armáda a vládní objekty v provincii Paňdžáb, která je politickou baštou pákistánského premiéra Naváze Šarífa. Ten přitom plánoval jednání se vzbouřenci s cílem dosáhnout příměří. Vládní delegace odjela do Jižního Vazíristánu den před smrtí Mahsúda, který zahynul 1. listopadu při útoku amerického bezpilotního letadla. [celá zpráva]

Pákistán veřejně odsuzuje útoky amerických bezpilotních letounů jako porušování suverenity země, v soukromí ale pákistánští činitelé přiznávají, že tyto nálety na úkryty islamistů v odlehlých oblastech u hranic s Afghánistánem mají vládní podporu. „Pákistán je o útocích bezpilotních letounů plně informován. Pákistán je otrokem Ameriky. Je americkou kolonií,“ prohlásil Šahín.

Reklama

Výběr článků

Načítám