Hlavní obsah

Indie vyslala sondu k Marsu

Bengalúr
Aktualizováno

Z východního pobřeží Indie odstartovala v úterý indická raketa s robotickou sondou mířící k Marsu. Jedná se o první meziplanetární misi této země. Pokud bude úspěšná, stane se Indie po Rusku, USA a Evropské vesmírné agentuře teprve čtvrtou kosmickou mocností světa, jíž se podaří rudé planety dosáhnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start indické rakety směřující na MarsVideo: Reuters

 
Článek

Raketa, která vynesla sondu Mangalján, odstartovala v 10:08 SEČ z kosmického střediska Satiš Davan. Odpočítávání začalo v neděli a trvalo 56 hodin. Let bude trvat asi 300 dní. Na oběžné dráze bude sonda od září 2014 půl roku zkoumat atmosféru.

Indie schválila vypuštění sondy v roce 2012. Mangalján vynesla upravená raketa Polar Satellite Launch Vehicle C-25. Příprava cesty vlastní kosmické lodi k Marsu přišla v přepočtu na 1,38 miliardy korun.

Foto: Arun Sankar K., ČTK/AP

Nosič, který vynesl indickou sondu k Marsu na záběru z 30. X.

Šéf indického kosmického úřadu řekl BBC, že mise by měla ukázat technologické možnosti Indie, dosáhnout oběžné dráhy Marsu a provádět experimenty.

Zejména chce zjišťovat stopy metanu v atmosféře Marsu, které už dříve zjistily jiné sondy na oběžné dráze rudé planety i teleskopy, ale jehož výskyt nepotvrdila sonda Curiosity.

Metan se v řídké atmosféře Marsu nemůže dlouho udržet. Produkují ho mikrobi, ale také vzniká při vulkanické činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám