Hlavní obsah

Mušarafovo propuštění se blíží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánský soud v pondělí schválil propuštění bývalého pučisty, diktátora a prezidenta Parvíze Mušarafa na kauci v případu zásahu proti muslimským radikálům, kteří v roce 2007 obsadili Červenou mešitu v Islámábádu.

Foto: Reuters

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf oznamuje rezignaci

Článek

"Soud mu povolil kauci," řekl novinářům jeden z týmu Mušarafových obhájců Afšan Ádil. Soud uvedl, že Mušaraf musí složit kauci 2000 dolarů.

Zpravodaj BBC uvádí, že nyní může být Mušaraf propuštěn na kauci ve všech stíháních, která jsou proti němu vedena. To by mohlo znamenat, že brzo už nebude muset být v domácím vězení. Zatčen byl v dubnu, domácí vězení mu ale opakovaně prodloužili. [celá zpráva]

Soud umožnil propuštění Mušarafa na kauci již 9. října, hned následující den ho ale pákistánské úřady znovu zatkly na základě obvinění, že byl osobně odpovědný za smrt více než stovky lidí při zásahu v islámábádské Červené mešitě, kterou ovládli islámští radikálové. [celá zpráva]

Soud také rozhodl, že už nikdy nesmí vykonávat veřejné funkce. [celá zpráva]

Opustit Pákistán nesmí

Mušaraf nadále zůstává na seznamu osob, které nemohou ze země vycestovat. Jeho advokát Afšan Ádil řekl, že bývalý prezident nemá zájem opustit Pákistán: "Neopustí zemi a bude se zodpovídat ze všech případů," dodal advokát.

Sám se do země dobrovolně vrátil v březnu před volbami. Chtěl v nich kandidovat. [celá zpráva]

Mušaraf je obviněn z podílu na vraždě někdejší premiérky Bénazír Bhuttové v roce 2007 a také z podílu na smrti radikálního duchovního Abdula Rašída Gházího, který zemřel téhož roku při obléhání Červené mešity v centru metropole.

Kromě toho je bývalý vojenský vládce Pákistánu stíhán kvůli smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího při vojenské operaci v srpnu 2006. Rovněž je podezřelý z porušení ústavy a vlastizrady kvůli tomu, že v roce 2007 odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil výjimečný stav. Exprezident veškerá obvinění odmítá jako politicky motivovaná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám