Hlavní obsah

V Pekingu útočili ujgurští separatisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Sebevražedný útok na pekingském náměstí Nebeského klidu, který si vyžádal pět lidských životů, zorganizovali muslimští separatisté ze zakázané Islámské strany Východního Turkestánu (ETIM), sdělil vysoce postavený stranický činitel Meng Ťien-ču, který stojí v čele výboru pro politické a právní záležitosti vládnoucí komunistické strany. Fakticky je tak šéfem čínských bezpečnostních složek.

Foto: Reuters

Náměstí bylo po útoku dočasně uzavřeno.

Článek

„Zuřivý teroristický útok, který se odehrál v Pekingu, byl zorganizovaný a naplánovaný čin. Podnítila jej teroristická skupina Islámská strana Východního Turkestánu,” prohlásil Meng v rozhovoru pro hongkongskou televizi. Svá tvrzení však nepodepřel žádnými podrobnosti. Skupina se k útoku nepřihlásila.

Meng přesto podle BBC řekl: „Musíme dále posílit mezinárodní protiteroristickou spolupráci s cílem posílit odstrašování a dále zabezpečit mír a stabilitu v naší oblasti.”

Policie oznámila, že v autě, které v pondělí prorazilo bariéru na nejvýznamnějším náměstí v čínské metropoli, vjelo do davu chodců a vzplálo, seděla trojice osob s ujgursky znějícími jmény. Řidičem byl Usman Hasan a auto mělo poznávací značku Ujgury obývané provincie Sin-ťiang. Pět lidí, včetně tříčlenné posádky vozidla a dvou turistů, zahynulo a dalších 38 utrpělo zranění. [celá zpráva]

USA ETIM vyškrtly ze seznamu   

Úřady ve středu incident označily za teroristický čin. V souvislosti s incidentem zadržely pět podezřelých, kteří podle jmen patří rovněž k ujgurské menšině. [celá zpráva]

Čínské bezpečnostní složky také výrazně zpřísnily bezpečnostní opatření v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, ležící na severozápadě Číny.

Čínské bezpečnostní složky také výrazně zpřísnily bezpečnostní opatření v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, ležící na severozápadě Číny.    

Spojené státy po teroristických útocích z 11. září 2001 umístily ETIM na seznam teroristických organizací, ale zakrátko jej zase vyškrtly kvůli pochybám, zda taková organizace vůbec existuje, uvedla ČTK. Podle zpravodaje BBC v Pekingu Damiena Grammaticase část Ujgurů, která v Sin-ťinagu pocítila represivní tlak čínských bezpečnostních orgánů a počínšťování, s požadavky ETIM může sympatizovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám