Hlavní obsah

Mezi běženci, kteří zemřeli na Sahaře žízní, byla polovina dětí. Rozervali je šakali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Niamey
Aktualizováno

Pátrači v Nigeru objevili těla 92 migrantů, kteří zahynuli žízní na saharské poušti poté, co se jim porouchala auta. Jejich těla byla nalezena už ve značném stadiu rozkladu a zčásti potrhaná, zřejmě šakaly. Uvedly to ve čtvrtek server BBC a agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Našli jsme je v malých skupinách na různých místech v okruhu 20 kilometrů, často pod stromy. Někdy to byla matka s dítětem, ale někdy také jen dítě samotné,“ řekl záchranář Almoustapha Alhacen agentuře AFP.

„Těla byla v rozkladu, bylo to hrozné,“ doplnil Alhacen s tím, že se jim dostalo na místě pohřbu podle muslimské tradice.

Běženci zemřeli v polovině října. Podle Alhacena se nejprve pokazilo jedno jejich auto. Druhé se tedy vracelo pro náhradní díly, ale cestou také vypovědělo službu. Pouze dvěma desítkám lidí se podařilo vrátit do města Arlit, odkud počátkem měsíce vyrazili. Urazili pěšky 50 kilometrů, uvedla AP.

Chudý Niger je jednou z tranzitních zemí běženců ze subsaharské Afriky do Evropy, ročně tudy projde na 80 000 migrantů. Množství z nich ale skončí jako námezdní pracovníci v některé severoafrické zemi poté, co překročí Saharu. Jelikož ve skupině běženců, kteří přejezd přes Saharu nepřežili, bylo nejméně 48 dětí a teenagerů, domnívá se Alhacen, že směřovali za prací do sousedního Alžírska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám