Hlavní obsah

Z nigerijské „továrny na děti” osvobodili šest těhotných

Lagos

Nigerijská policie provedla zátah v domě sloužícím jako „továrna na děti” ve městě Port Harcourt a zatkla ženu, která tu zadržovala šest těhotných dívek. Nejmladší z nich bylo teprve 14 let. Jejich děti měly být po narození prodány, napsala ve čtvrtek agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nigerijští policisté v posledních letech odhalili řadu podobných zařízení; dvě z nich jen během letošního května. V jednom z nich bylo drženo 17 dívek ve věku 14 až 17 let, které uvedly, že je oplodnil jeden z mužů, kteří se na obchodu s dětmi podíleli.

Ve zprávě o obchodu s lidmi zveřejněné letos v dubnu uvedla Evropská unie Nigérii jako africkou zemi, kde je tato praktika nejběžnější. Experti uvádějí, že černý trh s dětmi v Nigérii slouží mimo jiné i lidem, kteří chtějí obejít legální adopční systém.

Manželské páry, jimž se nedaří počít dítě, v mnoha částech země tradičně čelí společenskému stigmatu, a proto nechtějí o své situaci diskutovat ani s adopční agenturou. Chlapečci se prodávají za cenu kolem 250 dolarů (asi 4700 korun), holčičky o něco levněji.

Obchod s lidmi včetně prodávání dětí je podle OSN třetím nejběžnějším zločinem v Nigérii po podvodech a obchodu s drogami. Nigérie je největším africkým producentem ropy, ale bída v zemi je všudypřítomná a většina z asi 160 miliónů obyvatel žije za méně než dva dolary na den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám