Hlavní obsah

Čína zadržela pět podezřelých kvůli atentátu v Pekingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V souvislosti s pondělním útokem na náměstí Nebeského klidu v Pekingu zatkly čínské úřady pět podezřelých, uvedla čínská televize CCTV. Policie čin poprvé označila teroristický útok. Zřejmě šlo o sebevražedný atentát, který si vyžádal pět mrtvých a 38 zraněných. Zemřeli dva turisté a osádka auta, která vozidlo po nárazu do skupiny chodců zapálila.

Foto: ČTK/AP

Při incidentu na pekingském náměstí Nebeského klidu zahynulo pět lidí a 38 jich utrpělo zranění.

Článek

„Podezřelí byli zatčeni deset hodin po činu, který je nyní kvalifikován jako teroristický útok,” uvedla čínská státní televize CCTV na svém účtu na mikroblogu.

Agentura Nová Čína oznámila, že zadrženo bylo nejméně pět podezřelých. Dodala, že v autě, které vjelo do chodců na náměstí Nebeského klidu a začalo hořet, seděli muž, jeho matka a manželka. Jejich jména napovídají o ujgurském původu. I osm hledaných lidí v souvislosti s atentátem má ujgurská jména. Policie také hledala pět aut a jeden motocykl, na všech byly značky provincie Sin-ťiang, kde žijí Ujguři. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Náměstí bylo po něhodě dočasně uzavřenoVideo: Reuters

V automobilu se našly nádoby naplněné benzinem, nože, kovové tyče a vlajka s "extremistickým náboženským nápisem", uvedla čínská policie  na svém oficiálním mikroblogu.

Aktivisté se nyní obávají, že vláda zneužije incidentu v centru Pekingu k zesílení represivní politiky proti Ujgurům. „Ještě nebylo uzavřeno vyšetřování a média a veřejnost již mají jasno, že šlo o teroristický čin spáchaný Ujgury,” řekl podle ČTK ujgurský ekonom působící v Pekingu Ilham Tohti.

Mezi Ujgury a etnickými Číňany - Chany - panuje dlouhodobě velké napětí, Ujgurům vadí masové stěhování Chanů do Sin-ťiangu a mají pocit, že Peking potlačuje jejich kulturu a jazyk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám