Hlavní obsah

KLDR staví novou odpalovací rampu, zřejmě plánuje vypustit další družici

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Severní Korea zahájila stavební práce na své hlavní základně určené pro odpalování raket, odkud vypustila svou první umělou družici Země. Informovala o tom v úterý agentura UPI s odvoláním na Americko-korejský institut při Univerzitě Johnse Hopkinse v Baltimoru.

Foto: Bobby Yip/Files, Reuters

Severokorejský voják u odpalovací rampy s raketou Unha-3

Článek

Podle satelitních snímků z 9. října se upravuje odpalovací rampa, odkud při úspěšném prosincovém pokusu odstartovala kosmická raketa Unha-3. Podle analytika Nicka Hansena to značí, že KLDR plánuje vypustit další družice a zřejmě užít i silnější nosič, protože se k rampě staví širší příjezdová cesta.

Satelitní snímky také podle Hansena ukazují, že KLDR buduje na základně Sohe novou odpalovací rampu pro mobilní rakety. Rampa by podle institutu mohla být dokončena do poloviny příštího roku.

Ze základny Sohe při pobřeží na severozápadě země vynesla loni v prosinci raketa Unha-3 na oběžnou dráhu pozorovací družici. Západ tento krok odsoudil jako zakázaný test raketových zbrojních technologií.

Práce na Sohe jsou zatím poslední známkou toho, že Pchjongjang pokračuje v rozvoji svého zbrojního programu, přestože tvrdí, že se chce vrátit k jednáním o odzbrojení, poznamenala agentura AP.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Minulý týden institut při univerzitě Johnse Hopkinse sdělil, že KLDR zřejmě začala připravovat nový jaderný test. Severokorejci totiž vybudovali dva vchody do tunelů v objektu, kde uskutečňují jaderné zkoušky, uvedl zmíněný ústav. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám