Hlavní obsah

V Afghánistánu zahynulo při útocích Tálibánu dvakrát více policistů než loni

Kábul

Více než 2000 afghánských policistů zahynulo letos během sezóny bojů, která trvá od jarního tání sněhu do návratu zimy. Informovala o tom v úterý agentura AFP s odvoláním na náměstka afghánského ministra vnitra. Podle agentury Reuters je počet obětí z řad policie dvojnásobný ve srovnání s loňským rokem.

Foto: Anwarullah , Reuters

Afghánští policisté na místě atentátu v Chóstu.

Článek

Policisté trpí nedostatkem moderních zbraní, obrněných vozidel a nemají potřebný výcvik, konstatovala agentura Reuters. Ke zvýšení počtu obětí také podle analytiků přispěl fakt, že mezinárodní jednotky připravují ukončení svých bojových akcí v Afghánistánu, již předaly odpovědnost za bezpečnost v zemi afghánským složkám a Tálibán se snaží četnými útoky dokázat neschopnost afghánských policistů a vojáků.

V letošním roce oznámil Tálibán zahájení svých bojových operací 27. dubna. Od tohoto dne podle náměstka ministra vnitra Sálima Ihsáse „Tálibán provedl 6604 operací, 50 sebevražedných atentátů a 1704 přímých útoků na policii“.

Aktivity rebelů způsobily smrt „1273 příslušníkům národní policie a 779 členům místní policie“. Zranění při nich utrpělo 5500 policistů a civilistů, řekl Ihsás AFP. „Končící (bojové) období bylo velmi složité,“ konstatoval generál Ihsás, „rebelové chtěli dokázat, že afghánské bezpečnostní složky nejsou schopny zajistit bezpečnost v zemi, ale naše armáda a policie je neutralizovaly.“ Podle Ihsáse se většina akcí povstalců soustřeďuje na provincie blízké Kábulu, jako je Lógar či Ghazní.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Oběti z řad vojáků afghánské armády ministerstvo obrany pravidelně nezveřejňuje. Podle ministerstva obrany ale každý měsíc v konfliktu umírá téměř 400 afghánských vojáků a policistů.

Neutuchající násilí v Afghánistánu ze strany Tálibánu a s ním spojených skupin vzbuzuje obavy, že po odchodu mezinárodních sil ISAF, jejichž mandát končí příští rok, vypukne v zemi opět občanská válka. Nyní je v Afghánistánu 87 000 vojáků NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám