Hlavní obsah

V JAR odsoudili rasisty za plán zavraždit Mandelu a vystěhovat černé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Jihoafrický soud v Pretorii poslal na 35 let do vězení bývalého vysokoškolského profesora a rasistu Mika du Toita. Ten stál v čele rasistické skupiny Boeremag (Búrská síla) a s dalšími plánoval zabít prvního černošského prezidenta země Nelsona Mandelu a svrhnout vládu Afrického národního kongresu (ANC). V procesu trvajícím devět let bylo odsouzeno 21 členů Boeremagu na pět až 35 let.

Foto: Reuters

Členové Boeremagu před soudem. Zleva Tom Voster a bratři Mike a Andre du Toit.

Článek

„Tresty jsou v rozpětí pět až 35 let a těch, kterých se týká 35leté vězení, je pět,“ řekl mluvčí soudu Sidupe Simasiku.

Boeremag chtěl v roce 2002 svrhnout vládnoucí Africký národní kongres, zabít Mandelu a přimět jihoafrickou černošskou většinu, přibližně 40 miliónů lidí, aby opustila zemi a odešla do Zimbabwe.

Byl to první proces, v němž šlo o velezradu, který se konal od svržení apartheidu. Obžalovaní patřili k obhájcům apartheidu a jejich čin se považuje za bělošské rasistické spiknutí.

Potomek holandských přistěhovalců ze 17. století du Toit byl už loni uznán vinným z devíti pumových útoků z roku 2002 v Sowetu, při nichž zahynul jeden člověk.

Extremistická Búrská síla ale měla jen malou podporu.

Búrové (Afrikánci) jsou potomci bílých, převážně holandských přistěhovalců. V zemi žije nyní asi pětimiliónová bělošská menšina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám