Hlavní obsah

Doživotí za korupci, potvrdili v Číně trest vysokému politikovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Soud ve východní Číně v pátek zamítl odvolání bývalého vysokého politika Po Si-laje a potvrdil mu doživotní trest za korupci a zneužití moci. Informovala o tom oficiální tisková agentura Nová Čína.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý čínský politik dostal za korupci doživotíVideo: Reuters

 
Článek

Případ Po Si-laje, který si v minulosti dělal naděje, že stane v nejužším vedení vládnoucí komunistické strany, byl nejvážnějším skandálem čínské komunistické strany za posledních 20 let. Rozpoutalo ho v loňském roce obvinění Poovy manželky Ku Kchaj-laj z vraždy britského podnikatele Neila Heywooda, za niž byla později odsouzena k podmíněnému trestu smrti s dvouletým odkladem.

Foto: Reuters

Po Si-laj u soudu

Po podle obžaloby zneužíval moc coby tajemník komunistické strany v třicetimiliónovém městě Čchung-čching, aby vyšetřování vraždy Brita zablokoval. Přijal prý také od dvou podnikatelů úplatky ve výši 3,27 miliónu dolarů (téměř 63 miliónů korun) a zpronevěřil dalších 800 000 dolarů (asi 16 miliónů korun) z vládních fondů ze stavebního projektu.

Foto: Reuters

Ku Kchaj-laj s Po Si-laj

V září ho po ostře sledovaném procesu, během nějž se Po snažil dokázat svou nevinu, soud shledal vinným ve všech bodech obžaloby. Udělil mu doživotní trest a nařídil také zabavení veškerého jeho majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám