Hlavní obsah

V Nepálu začnou hledat zmizelé české horolezce, až se zlepší počasí

Praha
Aktualizováno

V Nepálu zahájí nové pátrání po dvou pohřešovaných českých horolezcích, sdělila ve středu mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Později upřesnila, že zahájení akce zatím brání špatné počasí, a proto byla odložena a není jasné, kdy začne.

Foto: Profimedia.cz

Hora Baruntse

Článek

"Pátrací akce byla kvůli špatnému počasí odložena bez určení termínu," sdělila mluvčí Černínského paláce.

Podle mluvčí české diplomacie by měl zamířit k hoře Baruntse, kde dvojice českých horolezců před deseti dny zmizela, vrtulník s osmi záchranáři. Na místě, kde by se podle předpokladů měli Češi nacházet, však helikoptéra kvůli strmému terénu nemůže přistát, takže tam záchranáři budou muset vyrazit pěšky.

„Čekáme na informace, víme zatím jen to, že pokud bude na místě přijatelné počasí, měla by pátrací akce začít, ale jinak nemáme aktuálnější zprávy,” sdělil přítel jednoho z pohřešovaných horolezců Jakub Němec.

Podle trekingové agentury Snowy Horizon Treks and Expedition jsou horolezci Jakub Vaněk a Petr Machold nezvěstní od 13. října, kdy zmizeli ve sněhové vánici při výstupu na sedmitisícovou horu Baruntse v nadmořské výšce kolem 6500 metrů.

Dosavadní tři záchranné akce z minulého týdne byly neúspěšné. Stan, který dvojice použila na vybudování druhého výškového tábora, je viditelně poškozen a z větší části pod sněhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám