Hlavní obsah

Mladým milencům v Afghánistánu uřezali hlavy

– Kandahár

V konzervativní jihoafghánské provincii Hílmand byla nalezena těla muže a ženy s uříznutými hlavami. Podle svědků šlo o mladou dvojici, která spolu žila nesezdána. Informovala o tom ve středu agentura AFP s odvoláním na místní policii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle staršího bratra zabitého muže vraždu spáchali příbuzní usmrcené ženy. Žena prý nedávno utekla z domova se svým milencem, kterému bylo stejně jako dívce mezi 20 a 30 lety, a žila s ním v domě jeho rodiny.

V pondělí se do domu nedaleko provinční metropole Laškargáh vloupalo deset mužů a pár unesli, řekl AFP policista Muhammad Ismaíl Hotak. "V úterý místní obyvatelé ohlásili, že objevili na hřbitově dvě těla. Šli jsme tam a viděli je. Oba měli uříznutou hlavu," uvedl dále policista.

Chtěl se s ní oženit

"Při vyšetřování jsme zjistili, že se jednalo o milence. Domníváme se, že za vraždou stojí příbuzní dívky," dodal Hotak. Bratr mužské oběti vyšetřovatelům řekl, že zemřelý ženu miloval a že se s ní chtěl oženit.

Vztahy nesezdaných mladých mužů a žen jsou ve velmi konzervativní afghánské společnosti uplatňující přísnou verzi islámu tabu. Většina manželství je sjednávána staršími členy rodiny, často bez porady s těmi, kdo mají být oddáni. Pokud nějaký muž naváže vztah se ženou bez vědomí rodin, je to nezřídka příbuznými ženy vnímáno jako urážka rodinné cti a může to vést k násilné odplatě. V takových případech bývá zabita i žena, protože podle příbuzných svou rodinu zostudila.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Provincie Hílmand je baštou fundamentalistického hnutí Tálibán. Patří k nejkonzervativnějším oblastem Afghánistánu a do značné míry se vymyká kontrole centrální vlády v Kábulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám