Hlavní obsah

Rozsáhlý požár v Austrálii mohla způsobit armáda při cvičení

Sydney
Aktualizováno

Australská armáda vyšetřuje, zda jeden z mohutných požárů pustošících Nový Jižní Wales nezpůsobila cvičná střelba. Požár u městečka Lithgow v Modrých horách se rozhořel ve středu, kdy měla armáda v oblasti cvičení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australané bojují se zničujícím ohněmVideo: Reuters

 
Článek

Australské obranné sily vydaly prohlášení ohledně požáru mezi Lithgow a Bilpinem asi 80 km západně od Sydney, který pořád zuří. Oheň, který vypukl ve vojenském prostoru, už sežehl 30 000 hektarů porostu a zničil i několik budov.

Foto: ČTK/AP

Požáry v Novém Jižním Walesu

„Oheň vypukl 16. října ve stejný den, kdy příslušníci obranných sil prováděli cvičení s výbušninami. Obrana vyšetřuje, zda tyto dvě události spolu nějak souvisejí,“ uvedla armáda v prohlášení a dodala. „Soucítíme s těmi, kteří přišli o majetek, nebo jejich majetek je ohrožen ničivými požáry.“

Foto: Reuters

Australští hasiči zasahující u požáru v Lithgow

V okolí Sydney hoří dvacet velkých požárů, které dosud nejsou pod kontrolou, a hasiči se snaží využít chladnější soboty k boji s nimi. Oheň spálil už dvě stě domů.

Foto: Reuters

Vrtulník hasí požár u Lithgow

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky lesních požárů v AustráliiVideo: Reuters

Komisař venkovských hasičů Shane Fitzsimmons ale varoval, že některé jsou tak rozsáhlé, že jejich úplné zvládnutí si vyžádá delší čas: „Hasiči na těchto ohních budou pracovat týdny. Jde o omezení rizika, že tyto požáry se v následujících teplejších, sušších a větrnějších dnech opět rozhoří a přesáhnou oblast, kde jsou drženy pod kontrolou.“

Foto: Reuters

Obyvatelé Lithgow sledují zasahující hasiče.

Obavy jsou o to větší, že už letošní jaro je mimořádně suché a teplé a sezóna požárů začala mnohem dříve. Obvykle vrcholí koncem ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám