Hlavní obsah

V korupci ve vládě věří 94 procent Čechů, hůř je na tom jen Tanzanie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Podle 94 procent obyvatel Česka je ve vládě rozšířená korupce. Vyplývá to z nového průzkumu renomovaného Gallupova ústavu. Jde téměř o nejvyšší skóre na světě - hůř je na tom s 95 procenty jen Tanzanie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Průzkum z roku 2012 dělí země do kategorií - se svobodným tiskem, s částečně svobodným tiskem a s nesvobodným tiskem. Česká republika vede v kategorii zemí se svobodným tiskem, kde za ní následuje Litva, tam vládu považuje za zkorumpovanou 90 procent lidí a Ghana s 89 procenty.

Na opačném konci žebříčku jsou v této kategorii států Dánsko s 15 procenty a Švédsko se 14 procenty.

Českou republiku i v dalších kategoriích zemí předstihla jen Tanzanie. V této východoafrické zemi si 95 procent lidí myslí, že ve vládě je rozšířená korupce.

 Autoři průzkumu poznamenávají, že oproti roku 2007 je v České republice o rozšíření korupce ve vládě přesvědčeno o 15 procent víc lidí.

Nedávný korupční skandál, který otřásl zemí a v červnu vedl k rezignaci premiéra Petra Nečase zdůrazňuje závažnost tohoto problému v ČR, poznamenává průzkum.

Mezi vyspělými státy se procenta často pohybují v horní polovině percentilní stupnice. V USA nevěří vládě 73 % dotazovaných, Belgie má 68 %. Slovensko na tom není o nic lépe se 71 %. O něco méně lidí věří ve zkorumpovanou vládu ve Velké Británii s výsledkem 43 %.

Rozšíření korupce ve vládě podle občanů
Zeměpodíl lidí, kteří věří v korupci ve vládě
1. Švédsko14%
2. Dánsko15%
3. Švýcarsko23%
4. Nový Zéland24%
5. Norsko25%
Posledních pět míst
Nigérie92%
Řecko92%
Keňa93%
Česká republika94%
Tanzanie95%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám