Hlavní obsah

Mezi teroristy v Nairobi byl i Nor somálského původu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Mezi muži, kteří v září zaútočili v nákupním centru v keňském hlavním městě Nairobi, byl i občan Norska. Jedná se o 23letého Hassana Abdiho Dhuhulowa. Podle stanice BBC opustil Norsko už v roce 2009 a zamířil do Somálska. Útok teroristů v Nairobi si vyžádal 67 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z nákupního centra, když do něj vtrhli teroristéVideo: Reuters

 
Článek

Teroristé obléhali nákupní středisko čtyři dny. Stále není jasné, jak početná jejich skupina byla. Policie původně odhadovala, že v objektu bylo 10 až 15 útočníků. Dhuhulow je podle keňských a norských zdrojů jedním z nich, uvedla BBC.

Ve zničeném centru forenzní technici dennodenně shromažďují důkazy. Úřady zatím oficiálně nepotvrdily totožnost obětí a není ani jisté, jestli přišli o život všichni útočníci.

Ve čtvrtek však v troskách nákupního domu našli další dvě těla. Podle úřadů jde pravděpodobně o mrtvé útočníky. Svědčí o tom, že vedle těl byly nalezeny útočné pušky AK-47, jaké běžně používají islámští radikálové, ale nejsou ve výzbroji keňských jednotek ani policejního sboru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nákupní centrum v Nairobi je po nedávném útoku zcela zničenéVideo: Reuters

Dostal občanství jako uprchlík

Dhuhulow se narodil v Somálsku a s rodinou přišel do Norska v roce 1999 jako uprchlík před občanskou válkou. O deset let později se vydal zpátky do vlasti. Příbuzným do Norska občas volal, ale s postupujícím časem stále méně. Naposledy telefonoval v létě, tehdy říkal, že má potíže a chce se vrátit domů.

„Nevím, co si mám myslet. Jestli je to on, tak mu museli vymýt mozek,“ řekl BBC jeden z Dhuhulowých příbuzných po zhlédnutí videa z útoku.

Bývalý Dhuhulowův soused v norském Larviku ale britské televizi řekl, že Dhuhulow byl už jako teenager potížista. „Neměl život v Norsku rád. Měl problémy, dostával se do rvaček. Jeho otec se o něj obával,“ řekl Morten Henriksen.

Podle norského bezpečnostního experta Stiga Hansena působí v řadách radikálních islamistických milic Aš-Šabáb až 30 norských občanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám