Hlavní obsah

Mise v Mali se hroutí, modrých přileb je málo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Spojené národy ve středu vyzvaly k posílení svého kontingentu v Mali, protože zesilují aktivity islámských radikálů v této západoafrické zemi. V misi MINUSMA by mělo být nasazeno 12 000 vojáků, ale podařilo se zajistit jen polovinu, uvedla BBC.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzští vojáci hlídkují v Timbuktu.

Článek

O situaci informoval zvláštní vyslanec OSN pro Mali Bert Koenders, podle něhož jsou poslední útoky islámských radikálů budíčkem, na který by mělo mezinárodní společenství zareagovat a kritickou situaci řešit.

„Mise postrádá klíčové prostředky, jako jsou helikoptéry, aby mohla za účelem ochrany civilistů rychle reagovat a dostala do vzdálených oblastí. Vysílání vojáků se musí urychlit.“

Místo toho, aby mise posilovala, tak oslabuje, protože se v srpnu stáhl početný nigerijský kontingent, takže v ní působí méně než 6000 lidí. Plného počtu 12 640 vojáků by měla dosáhnout do prosince.

Francouzský odklad

Modré přilby OSN měly nahradit stahující se francouzská vojska, která na začátku roku porazila postupující islamistické skupiny blízké Al-Káidě, které ovládly severovýchod země a z pouště postupovaly k hlavnímu městu Bamako.

Francouzi vytlačili vzbouřence ze všech velkých měst na severovýchodě, ale na přelomu září a října vzbouřenci podnikli útoky v Timbuktu a Gau. Francie kvůli tomu zvažuje odklad stažení poslední tisícovky svých vojáků. [celá zpráva]

Aktivní jsou jak islamisté, tak separatističtí Tuaregové, kteří na začátku roku vyhlásili na pouštním území severovýchodního Mali vlastní stát Azawad. Pak je převálcovali islamisté.

V Mali působí i český výcvikový kontingent. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám