Hlavní obsah

Krejčíř zavražděnému společníkovi dlužil peníze, tvrdí okolí

– Johannesburg

Jihoafričan libanonského původu Basam Ísá, který byl v sobotu zavražděn nedaleko Johannesburgu, v minulosti pomohl uprchlému českému podnikateli Radovanu Krejčířovi sehnat peníze na kauci. Ísá si na Krejčíře neustále stěžoval, protože mu Čech údajně částku poté nesplatil, uvedli Ísáovi přátelé, které ve středu citoval jihoafrický deník The Star. Krejčíř ale popírá, že by zavražděného muže blíže znal.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

"Sam pomohl Krejčířovi se zaplacením kauce. Pořád si na to stěžoval, protože mu prý Krejčíř peníze nevrátil. Také říkal, že mu Krejčíř dluží v souvislosti s jistým obchodem," řekl jeden z Ísových přátel.

Podle Ísáových společníků měl Libanonec, přezdívaný též Černý Sam či Mrzák Sam, s Krejčířem poslední dva roky obchodní styky.

Krejčíř prohlašuje, že se znal s Ísáem jen zběžně a že se pouze párkrát setkali ve městě Bedfordview, kde byla také spáchána sobotní vražda.

Podle přátel byl Ísá tlučhuba, který se rád předváděl pochybnými činy, jako třeba že střílel ostrými náboji do stropu místnosti, ale násilník nebyl, ačkoli v minulosti postřelil svého bratra.

Nezávislý jihoafrický vyšetřovatel Paul O’Sullivan zjistil, že Ísá pobýval v Jihoafrické republice s falešnými dokumenty. Devětačtyřicetiletý Libanonec naposledy prý v zemi oficiálně pracoval v roce 2008.

Spojovací článek Krejčíř

Jihoafrická média o víkendu napsala, že by Krejčíř mohl představovat spojovací článek mezi vraždami dvou členů jihoafrického podsvětí, Libanonce Ísáa a Leona Davise zastřeleného o týden dřív na předměstí Kapského Města. Krejčíř, kterého jihoafrická média dávají do souvislosti i s vraždami dalších podnikatelů a lidí z podsvětí jako Němce Uweho Gembaly a majitele sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona, zapojení do těchto incidentů důsledně odmítá.

V neděli dostal výhrůžnou textovou zprávu další někdejší blízký Krejčířův společník Jerome Safi s tím, že "je na řadě".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám