Hlavní obsah

Čínský invalida stráví šest let ve vězení za explozi na letišti

Peking

Na šest let do vězení poslal v úterý pekingský soud ochrnutého muže, který letos v červenci odpálil na pekingském letišti podomácku vyrobenou nálož. Chtěl tak upozornit na nespravedlnost, která se mu stala, připomněla agentura AP. Hrozilo mu až deset let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTAŘE: Čínský invalida dostal šest let ve vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřiatřicetiletý Ťi Čung-sing si sám sestrojil nálož, kterou odpálil na letišti. Zranila jen jeho samotného, přišel o ruku. Jeho čin vyvolal na jedné straně značné odsouzení za to, že ohrozil bezpečnost veřejnosti, ale u mnoha Číňanů vzbudil i sympatie.

Muž se přestěhoval z východočínské provincie Šan-tung, aby pracoval jako řidič motocyklu v jihočínském městě Tung-kuan. Tam ho v roce 2005 údajně tvrdě zbili policisté. On poté částečně ochrnul a po léčení měl dluhy převyšující v přepočtu 300 000 korun.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Ambulance, ketrá přivezla k soudu Ťia Čung-singa

Po výbuchu na letišti čínské sdělovací prostředky uvedly, že Ťi „ztratil veškerou víru ve společnost” kvůli neúspěšnému boji za odškodnění. Stanice Phoenix TV upřesnila, že Ťi byl velmi frustrovaný čínským systémem petic, který umožňuje občanům podávat stížnosti přímo ministerstvům.

Tyto petice jsou ale často ignorovány, a proto jejich autoři v posledních letech čím dál častěji pořádají protesty po celé Číně a někteří sáhnou i po násilí, aby na své případy upozornili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám