Hlavní obsah

Čínské stranické vyšetřovatele poslali do vězení, umučili inženýra

Peking

Šest činitelů čínské komunistické strany poslal soud do vězení na čtyři až 14 let, protože během vyšetřování údajné korupce ve městě Wen-čou umučili k smrti inženýra státní společnosti Jüa Čchi-iho. Rozsudek v citlivém případu padl už 30. září, ale čínské sdělovací prostředky o něm neinformovaly. BBC o něm zpravil právní zástupce rodiny mrtvého muže.

Foto: Reuters

Vůz čínské policie před budovou soudu. Ilustrační snímek

Článek

Pět ze šesti odsouzených činitelů spadalo pod protikorupční odbor Ústřední komise pro disciplinární kontroly čínské komunistické strany. Šestice se proti rozsudku odvolala s odůvodněním, že jednali na základě „příkazů shora”.

Experti na Čínu uvádějí, že případ vrhá světlo na temnější stránky čínské stranické disciplíny. Dvaačtyřicetiletý Jü Čchi-i byl hlavním inženýrem státem vlastněné společnosti ve městě Wen-čou. Obviněn byl z korupce, nechtěl se k ní ale přiznat.  Proto ho 9. dubna šestice vyšetřovatelů z řad stranických kádrů svlékla donaha a opakovaně mu ponořovali hlavu do vany s ledovou vodou. Přestali s tím, až když se přestal bránit.

Jü pak byl převezen do nemocnice, kde o několik hodin později zemřel. Pitva prokázala, že vdechl vodu, která způsobila selhání plic a vedla k jeho smrti. Na těle muže byly vidět i podlitiny a pohmožděniny. [celá zpráva]

Podle právníka rodiny oběti je výjimečné, aby soud poslal do vězení stranické činitele pověřené vnitřní disciplínou za to, že dělali svou povinnost. Strana z nich tak udělala obětní beránky, dodal. Jejich tresty mají posloužit jako varování všem stranickým činitelům, aby nezneužívali své pravomoci, když řeší disciplinární záležitosti, uvedl právník, který zároveň kritizoval soud, že verdikt vynesl za zavřenými dveřmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám