Hlavní obsah

Jsme připraveni jednat s vládou, říká šéf pákistánského Tálibánu

Vůdce pákistánského hnutí Tálibán Hakimulláh Masúd je podle svých slov otevřený k „seriózním jednáním“ s vládou, ta ho ale dosud neoslovila. Masúd to uvedl ve vzácném rozhovoru pro britskou BBC. Zároveň odmítl, že by jeho hnutí stálo za sérií nedávných vražedných teroristických útoků. Dodal ale, že Američané a jejich spojenci dál zůstávají pro jeho bojovníky terčem.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce pákistánského Tálibánu Hakimulláh Masúd. Archivní snímek

Článek

Masúd, který podle BBC velí více než 30 skupinám ozbrojenců na kmenových územích v Pákistánu, považuje za vhodnou podmínku pro zahájení mírových rozhovorů zastavení útoků amerických bezpilotních letadel na islamisty.

Předchozí neúspěšné pokusy o zahájení jednání přičetl vládě, která se prý příliš podřizuje Američanům. Například se nechala dotlačit k pozemním operacím proti islámským radikálům na severu a severozápadě země, a to tím, že dovoluje útoky amerických bezpilotních letadel.

Dosavadní podmínky Pákistán odmítl

Masúd, na jehož dopadení USA vypsaly odměnu pěti miliónů dolarů, dále řekl, že cílem Tálibánu je nadále ustavit v Pákistánu islámské zřízení. Systém, jaký nyní funguje, tedy demokratická islámská republika, je pro něj nevyhovující.

Pákistánský Tálibán naposledy loni v prosinci předložil pákistánské vládě podmínky pro příměří v zemi, které zahrnovaly mimo jiné i přijetí islámského práva šaría a zrušení spojenectví s USA. Islámábád to ale odmítl.

Tálibán mimo jiné požadoval také to, aby Pákistán zastavil své zapojení do války v Afghánistánu a místo toho se raději znovu soustředil na „pomstu“ proti Indii. S ní už Pákistán svedl od získání nezávislosti v roce 1947 tři války, z toho dvě o oblast Kašmíru.

Související téma

Pákistánský Tálibán je samostatná skupina napojená na afghánský Tálibán. V uplynulých letech provedl řadu smrtících útoků proti pákistánským bezpečnostním silám i civilistům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výbuch v Pákistánu zabil nejméně 31 lidí

Další desítky mrtvých a zraněných si v neděli vyžádal pumový atentát v Péšávaru na severozápadě Pákistánu. Mezi oběťmi je podle místní policie také šest dětí....

Výběr článků

Načítám