Hlavní obsah

Na lodi Greenpeace jsme našli tvrdé drogy, prohlásilo Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vyšetřovatelé pohrozili, že přitvrdí proti aktivistům z organizace Greenpeace, které zadrželi v půlce září v Arktidě. Ve středu uvedli, že na jejich lodi objevili látky, které by mohly být považovány za tvrdé drogy. Rusko zadržuje třicet aktivistů organizace. Pohraniční stráž je zadržela kvůli protestu proti těžbě ropy v Arktidě. Jsou obviněni z pirátství.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Aktivisté Greenpeace vyvěsili protestní transparent před sídlem společnosti Gazprom v Paříži.

Článek

„Při prohlídce lodi byly objeveny omamné látky (pravděpodobně makovice a morfium), které jsme zabavili,“ uvedl v prohlášení mluvčí ruské vyšetřovací komise Vladimir Markin.

Vyšetřovatelé na webu svého úřadu uvedli, že zjišťují, jaký měly zabavené látky původ a k čemu měly sloužit. Také část zabavené techniky prý měla „dvojí účel a mohla být použita nejen k ochraně přírody“.

Foto: Evgeny Feldman, ČTK/AP

Loď Arctic Sunrise organizace Greenpeace (uprostřed) vedle plavidla ruské pobřežní stráže v přístavu v Kolském zálivu v Barentsově moři.

Z nedozrálých makovic máku setého se získává surové opium, které může být použito k výrobě morfia nebo heroinu.

S těmito „novými důkazy“ mohou být „pozměněna“ obvinění proti třiceti zadrženým aktivistům Greenpeace, uvádí také zpráva vyšetřovací komise.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Aktivisté z Greenpeace se minulý týden pokusili obsadit ropnou plošinu Prirazlomnaja.

Pokud by byly nalezené látky uznány jako omamné látky, jejich držení, nákup nebo použití bez povolení by porušovalo ruské zákony.

Šéf Greenpeace se nabídl jako záruka

Organizace Greenpeace označila tvrzení ruských vyšetřovatelů za výmysl.

„Před vyplutím z Norska loď prohledali psi cvičení na vyhledávání narkotik, jak vyžadují standardy. Norské zákony patří k nejpřísnějším na světě a na lodi nebylo nic objeveno, protože tam nebylo nic nelegálního,“ uvedla Greenpeace ve svém prohlášení.

Podle organizace je na každé její lodi „určité zdravotnické vybavení“, což je ale v souladu s námořními zákony a „pouze kapitán a lékař k němu mají přístup“.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Výkonný ředitel organizace Greenpeace Kumi Naidoo požádal o osobní schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Ruští pohraničníci se v polovině září zmocnili ledoborce Greenpeace Artic Sunrise a zadrželi jeho třicetičlennou posádku. Vyšetřovatelé tvrdí, že aktivisté napadli těžební plošinu Prirazlomnaja ruské společnosti Gazprom v Barentsově moři.

Greenpeace trvá na tom, že jejich protest proti těžbě byl pokojný a že ruské komando se jejích lidí zmocnilo v mezinárodních vodách. Aktivisté jsou obviněni z pirátství, za což jim hrozí až 15 let vězení.

Výkonný ředitel Greenpeace ve středu požádal o schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Chce, aby aktivisté byli propuštěni z vyšetřovací vazby. Šéf organizace nabídl, že do Ruska přijede a zůstane tam jako záruka, že se aktivisté v případě propuštění na kauci zachovají správně. Rusko se obává, že by propuštění z vazby využili a odjeli ze země před skončením vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám