Hlavní obsah

Libye požaduje po USA vydání teroristy Libího

– Tripolis

Libyjský premiér Alí Zajdán v úterý uvedl, že vysoce postavený terorista abú Anas Libí, kterého zadrželo v sobotu v Libyi americké komando, by měl být souzen v Libyi. Američané by ho měli vydat. Libyjský parlament o to už požádal. Američané ho přitom chtějí soudit v New Yorku.

Foto: Handout, Reuters

Výsadková loď USS San Antonie, kde vyslýchají abú Anase Libího

Článek

Několik hodin po premiérově prohlášení libyjský parlament odhlasoval žádost o Libího vydání. V dokumentu se hovoří o „okamžitém vydání libyjského občana”. Žádá se v něm rovněž o to, aby USA umožnily libyjským úřadům a také Libího příbuzným kontakt se zadrženým a aby mu zajistily možnost konzultovat s právníkem. Libího nyní podle amerického tisku vyslýchají vyšetřovatelé FBI a CIA v mezinárodních vodách na americké vojenské lodi San Antonio. Ptají se zejména na činnost Al-Káidy a její chystané operace. [celá zpráva]

Libyjský ministr spravedlnosti si už v pondělí kvůli sobotní operaci Američanů pozval americkou velvyslankyni v Tripolisu Deboru Jonesovou, aby podala vysvětlení. Ministr spravedlnosti a zástupci ministerstva zahraničí se sešli s Libího příbuznými a informovali je o kontaktech s americkou stranou.

Libye „své syny neopustí”

Americké komando zadrželo v libyjské metropoli Tripolisu člena vedení teroristické sítě Al-Káida 49letého abú Anase Libího, který stál za útoky na americké ambasády v Keni a Tanzanii, kde v roce 1998 zahynulo 224 lidí, což vyvolalo kritickou reakci libyjské vlády. Premiér Zajdán v úterý řekl, že „vztahy s USA jsou pro Libyi důležité, ale že stejně důležité je postarat se o vlastní občany”.

„Pomohly nám (USA) za revoluce. Ta událost naše vztahy neovlivní,” řekl Zajdán a rovněž podotkl, že Libye „své syny neopustí”.

Rozhořčení ale neskrývaly ani islamistické skupiny, které v zemi od pádu diktátora Muammara Kaddáfího působí a jsou na ústřední vládě v podstatě nezávislé. Členové radikálních skupin v reakci na Libího zadržení pohrozili útokem na strategické cíle, jako jsou plynovody, letadla a lodě.

Americká armáda současně v úterý oznámila, že posílí v nejbližších dnech jednotku na italské základně Sigonella o 200 příslušníků námořnictva, které stáhne ze Španělska. Mají se připravit na eventuální zásah v případě, kdyby se situace v Libyi zkomplikovala. Zástupce armády řekl, že jde o „preventivní opatření”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám