Hlavní obsah

Dav na Madagaskaru upálil dva Evropany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Antananarivo
Aktualizováno

Dva Evropany upálil dav lidí na madagaskarském ostrově Nosy Be. Spolu s nimi se stal obětí lynčování i jeden místní muž. Hněv davu vyvolalo nalezení mrtvého těla osmiletého chlapce; lidé lynčované muže podezírali, že chlapce zabili, aby mohli prodat jeho orgány, napsala v noci na pátek agentura Reuters. Jeden ze zabitých mužů je Francouz, druhý měl italský pas, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní policii.

Foto: Profimedia.cz

Na ostrově Nosy Be podle turistů panuje napjatá atmosféra kvůli několika zmizelým dětem. Ilustrační foto

Článek

"Dav zabité podezíral z obchodu s orgány," řekl agentuře Reuters madagaskarský policejní náčelník Desire Johnson Rakotondratsima. "Zdá se, že jeden z cizinců se přiznal před místními obyvateli poté, co se na pláži našlo mrtvé tělo dítěte."

Dav stihl trojici zabít, než mohly dorazit bezpečnostní síly.

Oba Evropané přiletěli na Madagaskar 15. září na turistická víza platná maximálně na 60 dní pobytu. Jejich pasy dokazovaly, že byli na Madagaskaru častými návštěvníky.

Foto: Jan Kočvara, Yahoo Maps

Madagaskar

Francouzské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že jeden ze zabitých byl francouzský občan. Ministerstvo varovalo svých 700 občanů na Madagaskaru, aby necestovali po zemi, a ti, kteří cestu na ostrov plánují, by ji měli odložit.

"Spoléháme na místní úřady, že objasní přesné okolnosti této události. Požádali jsme je o přijetí zvýšených bezpečnostních opatření na ochranu Francouzů na svém území," uvedl mluvčí ministerstva.

Čtyři pětiny lidí žijí v bídě

Ostrov Nosy Be leží u severozápadního okraje Madagaskaru a je proslulý tyrkysovým mořem a bílými písčitými plážemi, stejně jako restauracemi nabízejícími plody moře. V poslední době ale podle turistů na ostrůvku panuje napjatá atmosféra kvůli několika zmizelým dětem.

Analytici uvádějí, že na Madagaskaru stoupla kriminalita od doby, kdy prezident Andry Rajoelina při převratu před čtyřmi lety převzal moc, čímž zemi uvrhl do politického zmatku. Dárcovské státy po puči zmrazily Madagaskaru životně důležitou pomoc. Téměř 80 procent domácností nyní žije pod hranicí bídy. Útok na turisty může značně poškodit turistický ruch v zemi, a tím ještě zhoršit ekonomickou situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám