Hlavní obsah

Keňská tajná služba měla informace o plánech teroristů už od loňska

Nairobi

V Keni začali v pondělí vyšetřovat případná pochybení při zásahu proti teroristům ze somálského hnutí Aš-Šabáb, které čtyři dny okupovalo obchodní středisko Westgate, přičemž zemřelo 67 lidí. Keňské listy uvedly, že už před rokem Národní zpravodajská služba NIS varovala před možným útokem teroristů kvůli nasazení keňských vojáků v Somálsku. Zmiňovala i Westgate vlastněné zčásti Izraelci.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Keňští vojáci při zásahu na střeše nákupního centra Westgate

Článek

Před rokem NIS varoval, že v Nairobi jsou už přítomni příslušníci Aš-Šabábu a plánují sebevražedné útoky. Jedním z terčů mělo být právě nákupní středisko Westgate, napsal list Daily Nation.

Varování však bylo více a příslušná ministerstva byla upozorněna na rostoucí hrozby teroristického útoku. V plánu prý bylo provést současně útoky v Nairobi a v Mombase mezi 13. a 20. zářím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nákupní centrum v Nairobi je po nedávném útoku zcela zničenéVideo: Reuters

Podle informací, které získal od NIS list Standard, i Izrael vydal upozornění, že by mohlo být obchodní středisko Westgate, vlastněné Izraelci, terčem útoku mezi 4. a 28. zářím. Vůdci Aš-Šabábu už během roku zmiňovali, že terči útoku může být Westgate nebo bazilika Svaté rodiny.

Útok proběhl bez problémů

BBC už dříve uvedla, že si somálští radikálové ve Westgate najali obchod, kde ukryli zbraně. [celá zpráva]

V sobotu přijeli teroristé ve dvou autech k nákupnímu středisku a bez problémů je obsadili. Přes veškerá varování zřejmě nebyla posílena ochrana centra.

Radikálům se navíc muselo podařit získat falešné identifikační průkazy, bez nichž by si nemohli najmout obchod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníci se samopaly a granáty přepadli nákupní centrum v NairobiVideo: Reuters

V pondělí proto začaly společně zasedat parlamentní výbory pro národní bezpečnost a obranu. Prošetřovat se bude i to, zda keňská armáda použila adekvátní taktiku. Část střediska se zřítila poté, co armáda použila granátomety.

Počet nezvěstných klesl 

Současně byl snížen počet nezvěstných po útoku z 61 na 39. Červený kříž uvedl, že někteří příbuzní neoznámili, když se jim jejich blízcí ozvali, takže byli vedeni dál jako nezvěstní. Celkem šlo o 14 případů. Dalších sedm osob bylo už po smrti a jejich těla ležela v márnici, přesto byly dál vedeny jako nezvěstné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám