Hlavní obsah

Teroristé v Keni nechtěli vyjednávat, jen zabíjet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi
Aktualizováno

Skupina teroristů, která čtyři dny držela rukojmí v nairobském obchodním středisku Westgate, měla zájem jen zabíjet. CNN to sdělil jeden z vysokých úředníků seznámený s akcí. Oficální údaje uvádějí 67 mrtvých, ale teroristická skupina Aš-Šabáb uvedla ve středu, že zemřelo 137 rukojmí. Úřady evidují 60 nezvěstných, ale čísla Šabábu popírají

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Keni pohřbili šestnáctiletou oběť útoku v nákupním centruVideo: Reuters

 
Článek

Keňský list Standard ve středu uvedl, že v úterý večer z centra vynesli těla desítek obětí, což ale úřady nepotvrdily.

Aš-Šabáb podle agentury AFP a svém twitterovém účtu uvedl, že o život přišlo 137 rukojmích. Vinu na tom podle něj mají keňské síly, které k ukončení akce použily "chemický plyn" a poté způsobily zřícení budovy, pod jejímiž troskami pohřbily důkazy a všechna rukojmí. Podle keňských úřadů ale teroristé chtěli jen vraždit a drželi jen několik rukojmí.

„Neměli zájem držet rukojmí, chtěli jen zabíjet,“ řekl keňský představitel. Podle něj útočníci od prvních okamžiků neprojevovali zájem vyjednávat. „Chtěli jsme jednat, ale neodpovídali, ani jednou neodpověděli.“

Velitel Šabábu Abú Umar řekl v pondělí zpravodajskému serveru BBC, že vyjednávání s keňskými úřady nepřichází v úvahu. Členové sebevražedného komanda podle jeho slov do komplexu šli s vědomím, že nevyjdou živí, a "přáli si zemřít ve jménu Alláha, aby se stali mučedníky".

Foto: Noor Khamis, Reuters

Keňští vojáci zasahují u obchodního centra Westgate

Celkový počet obětí teroristického úroku zatím není znám, i když keňský prezident Uhuru Kenyatta v úterý večer v keňské televizi oznámil, že přišlo o život šest vojáků a zahynulo 61 civilistů včetně osmi, jejichž těla leží pod troskami. Zabito bylo pět teroristů včetně jedné ženy. U té ale není zjištěna identita, není tedy stále jasné, zda šlo o Samanthu Lewthwaitovou, jak se opakovaně spekulovalo. [celá zpráva]

Zatím se také neví, zda nejsou další oběti pod troskami budovy, protože se zřítila tři patra nákupního střediska.

Vražedný útok

Nejvíce lidí zahynulo v sobotu na počátku útoku. Podle CNN napřed útočníci vyvedli muslimy a pak začali zabíjet. I tak ale první útok někteří lidé přežili; z trosek a z úkrytů se podařilo vyprostit šest lidí. Jedna žena se například schovala v kufru auta.

Foto: Sayyid Azim, ČTK/AP

Postřelený muž v Nairobi

V boji v neděli zahynulo pět útočníků. Pondělní požár podle keňského představitele založili teroristé při pokusu o útěk. Dva se pokusili odjet z parkoviště, ale vojáci je zahnali zpět.

V Keni ve středu začal třídenní smutek za oběti.  Ve středu byla pohřbena první oběť, 16letá Neha Mašrúová, která do nákupního střediska přišla, aby se účastnila kurzu vaření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám