Hlavní obsah

Policie vzala keňské nákupní centrum útokem, rukojmí osvobodila

Nairobi
Aktualizováno

Záchranná operace uvnitř nákupního centra v keňské metropoli Nairobi, kde teroristé už třetí den drží několik rukojmích, se podle keňského ministra vnitra chýlí ke konci; téměř všechna rukojmí jsou podle něj na svobodě a tři z únosců byli zabiti. Televizní záběry v pondělí ukazovaly, že z centra stoupala mračna černého dýmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z nákupního centra v Nairobi vychází hustý černý kouřVideo: Reuters

 
Článek

Ministr Joseph Ole Lenku na pondělní tiskové konferenci řekl, že uvnitř budovy už zůstává pouze "minimální počet" civilistů. "Evakuace rukojmích proběhla velmi dobře," uvedl Lenku. Informaci o tom, že většina rukojmích je na svobodě, ovšem zveřejnila policie už v neděli a jiné zdroje ji pak zpochybnily.

Podle policejních zdrojů byly během pondělních bojů zabiti tři útočníci. Dalších deset osob podezřelých, že se na akci zvenku podílely, policisté zadrželi. Policie neupřesnila, kde k zatýkání došlo ani o jaké osoby jde.

Při bojích bylo zraněno 11 keňských vojáků. "Nyní kontrolujeme všechna patra. Nebudeme s útočníky zacházet v rukavičkách, jsme tu od toho, abychom je potrestali," uvedl policejní velitel David Kimaiyo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V okolí nákupního centra v Nairobi se ozývá střelbaVideo: Reuters

„Izraelské a keňské jednotky se silou pokusily proniknout do budovy Westgate, ale neuspěly. Mudžáhidové rukojmí zabijí, pokud nepřátelé použijí sílu,“ prohlásil v pondělí odpoledne mluvčí útočníků ze somálské organizace Aš-Šabáb Ali Mohamed Rage.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Vojáci v okolí nákupního střediska Westgate v Nairobi

Jeden keňský voják pod podmínkou zachování anonymity řekl reportérům, že únosci drží rukojmí v kinosále. Ozbrojenci se podle něj pohybují ve třetím a čtvrtém patře komplexu.

„Naše ukázněné síly byly extrémně opatrné v nalézání rovnováhy mezi zneškodněním útočníků a zachraňováním co největšího počtu lidí,“ řekl k tomu ministr vnitra Ole Lenku. Později doplnil, že byli zabiti další dva islamisté.

Foto: Noor Khamis , Reuters

Z komplexu stoupá hustý dým.

Bojovníci Aš-Šabábu obsadili budovu v sobotu. Muslimy nechali odejít, ostatní hned stříleli, anebo mezi ně házeli granáty. Mezi oběťmi jsou i děti a starší lidé a také několik cizinců.

Islamisté tvrdí, že útok je mstou za operace keňské armády proti nim v sousedním Somálsku. Keňské síly v zemi operují třetím rokem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám