Hlavní obsah

Jméno Muhammadovy matky, nebo smrt. Útočníci ušetřili muslimy, ostatní postříleli

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi
Aktualizováno

Třetím dnem obléhá v pondělí skupina ozbrojených islamistů ze somálské radikální organizace Aš-Šabáb nákupní centrum Westgate v keňském hlavním městě Nairobi. Islamisté tam zabili nejméně 69 lidí, když nejprve dav rozčlenili na muslimy a nemuslimy. Muslimy nechali odejít, ostatní včetně dětí a starších lidí okamžitě stříleli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v panice prchali před střelci v nákupním centru v NairobiVideo: Reuters

 
Článek

Střelba v okolí centra se ozývala i v pondělí ráno. Nákupní středisko postupně pročesávají zásahová komanda a hledají zbylých 10 až 15 útočníků, kteří se skrývají.

„Tito zločinci jsou nyní všichni v jedné části budovy,“ prohlásil v neděli na mimořádné tiskové konferenci keňský prezident Uhuru Kenyatta. Dodal, že „teroristé budou zneškodněni“. Stále ale zadržují několik rukojmí a hrozí jejich zabitím.

Bitva pokračovala i po poledni, kdy z místa stoupal černý dým.

„V neštěstí zůstáváme jednotní a silní,“ poznamenal prezident Kenyatta.

Událost vyvolala velkou vlnu solidarity mezi Keňany, jichž tisíce se přihlásily, že chtějí darovat krev.

Aš-Šabáb na svém twitterovém účtu zveřejnila vzkaz, v němž označuje útočníky za „Válečníky z Westgate“. Terorizovaní Keňané jsou podle nich jako „zajíci, které zachytily světlomety – otřesení“.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Keňský voják před nairobským centrem Westgate

Lidi testovali, jestli jsou opravdu muslimové

Útok si vyžádal nejméně 69 mrtvých a 170 zraněných.

Islamisté ozbrojení puškami AK-47 a granáty  přepadli centrum v sobotu. Okamžitě poté začali dav třídit na muslimy a nemuslimy. Ti, kdo předstoupili s tím, že jsou muslimové, byli rychle přezkoušeni, zda nelžou.

Lidé tak museli promluvit arabsky, recitovat verše z koránu anebo říct, jak se jmenovala matka proroka Muhammada (Amina, pozn. red.). Ti, kdo test nezvládli, byli na místě zabiti, mezi nimi i děti.

„Lidé si rychle uvědomili, že se nemají pokoušet podvádět,“ popsal Charles Karani, který incident pozoroval spolu se svými dvěma malými dcerami ve skrytu pod svým autem na parkovišti na střeše.

Aš-Šabáb dal mezitím najevo, že akce byla odvetou za vojenské operace Keni v Somálsku. Na jihu Somálska je zhruba 4000 keňských vojáků. Proti militantům tam bojují od roku 2011.

Mezi oběťmi útoku v Nairobi je i množství cizinců, mimo jiné dva Francouzi, Číňanka, Nizozemka a ghanský básník Kofi Awoonor, který byl do Nairobi pozván na festival.

Reklama

Související témata:

Související články

Islamisté v Mogadišu rozpoutali masakr

Nejméně 70 lidí zemřelo v somálské metropoli Mogadišu při úterním sebevražedném atentátu na čtvrť vládních budov. Informovala o tom agentura Reuters citující...

Výběr článků

Načítám