Hlavní obsah

Na Hongkong míří nejsilnější tajfun za posledních 30 let

Novinky, bok

Supertajfun Usagi, který vyhnal z domovů na Tchaj-wanu tisíce lidí, ohrožuje aktuálně čínské území. Na jeho příchod se připravují především v Hongkongu, kde ho označují za nejsilnější bouři, která město zasáhne za posledních 30 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tajfun Usagi míří na HongkongVideo: Reuters

 
Článek

Příchod tajfunu Usagi nikdo nebere na lehkou váhu, byla pozastavena činnost v přístavu, zrušena byla i většina letů. V oblasti Perlové řeky jsou přepravovány tisíce lodí dále do vnitrozemí, a to kvůli strachu z vysokých vln.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Muži na pobřeží pozorují řádění Tajfunu Usagi

Národní meteorologické centrum v Číně vyhlásilo v návaznosti na příchod tajfunu nejvyšší stupeň varování. Podle prognóz totiž může na hustě osídleném území dosahovat rychlost větru hodnoty až 165 km/h, hrozí rozsáhlé záplavy a nadměrné vysoké přílivové vlny.

Foto: Chance Chan, Reuters

Lidé v Číně fotografují vlny způsobené tajfunem Usagi

V provincii Fu-ťien bylo evakuováno do bezpečnějších oblastí na 80 000 lidí. V jaderné elektrárně Guangdong probíhají zajišťovací práce k co největšímu zabezpečení zdejší stanice.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Tajfun Usagi na Filipínách

Mnohé letecké společnosti zcela přerušily lety do měst Guangdong a Fujian, mezi čínskou pevninou a Tchaj-wanem byla přerušena lodní doprava, uvedla podle BBC místní agentura Xinhua.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Žena bojuje se silným větrem

Pokud se situace výrazně zhorší, budou během pondělí uzavřeny mnohé firmy a také burza v Hongkongu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám