Hlavní obsah

Indie chce stíhat bývalého akcionáře Tatry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indický centrální úřad pro vyšetřování se chystá vznést obvinění proti indickému podnikateli Ravinderovi Kumarovi Rishimu a dalším osobám v případu podezřelých dodávek součástí nákladních vozů automobilky Tatra pro indickou armádu. Informoval o tom v pátek list The Times of India.

Článek

Indičtí vyšetřovatelé se případem začali zabývat zhruba před rokem a půl a podle deníku se přitom obrátili na Českou republiku a Slovensko se žádostí o poskytnutí více údajů o Rishim, který až do letošního jara vlastnil přibližně 40 procent akcií kopřivnické Tatry. Před několika dny prý indický vyšetřovací úřad dostal z Česka a Slovenska odpověď s podrobnostmi o firmách, které Rishi vlastní.

Podle indického vyšetřovacího úřadu Rishi využíval řetězec firem, v nichž měl vlastnický podíl, k nákupu autodílů Tatra, které často údajně získával pod výrobní cenou. Rishi tak v těchto obchodních transakcích působil de facto jako prodejce i kupec. Poté komponenty s jistou marží dodával indické státní firmě BEML (Bharat Earth Movers Limited), jež je jedním z hlavních dodavatelů pro indickou armádu. Pro Tatru byly tyto dodávky podle všeho ztrátové a vydělávaly na nich pouze Rishiho firmy.

Problém vidí indičtí vyšetřovatelé nejen v manipulacích s cenou autodílů, ale také v tom, že podle pravidel pro obranné dodávky v Indii musí být zboží pro armádu kupované přímo od původního výrobce, a nikoli přes prostředníka. Rishi navíc prý při svých obchodech v Indii i uplácel.

Indický vyšetřovací úřad se v této souvislosti zajímá nejméně o pět společností ve čtyřech zemích - v ČR, na Slovensku, v Británii a Lichtenštejnsku - vlastněných Rishim a chce prověřit kontrakty uzavřené těmito firmami s českou společností Tatra, a. s. a slovenskou společností Tatra Sipox.

Vyšetřovatelé chtějí mimo jiné zjistit, proč se firma BEML rozhodla od roku 1997 nakupovat součásti vozů Tatra od Rishiho britské společnosti Vectra Sipox, když už je od roku 1986 kupovala od kopřivnické Tatry prostřednictvím české firmy Omnipol, napsal list The Times of India.

„Vyšetřovací úřad nyní studuje odpovědi z České republiky a ze Slovenska a brzy bude připraveno obvinění, protože vyšetřování tady v Indii je téměř u konce,” prohlásil nejmenovaný představitel úřadu. V příštích dnech se také prý očekávají reakce z Británie a Lichtenštejnska týkající se stejné kauzy.

Společně s osmapadesátiletým Rishim, který má také britské občanství, má být obviněn i bývalý šéf indické státní firmy BEML. Oba veškerá obvinění odmítají.

Kopřivnickou Tatru získala 15. března v dražbě společnost Truck Development, z níž se v dubnu stala akciová společnost Tatra Trucks.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám