Hlavní obsah

V Afghánistánu zabili nejvýše postavenou policistku v zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

V pondělí podlehla v nemocnici v Laškar Gahu v provincii Hílmand střelným zraněním nejvýše postavená afghánská policistka, poručík podinspektor Negarová, která v červenci vystřídala svoji zabitou předchůdkyni. Stala se další zabitou vysoce postavenou Afghánkou.

Foto: Profimedia.cz

Afghánské policistky v Herátu.

Článek

Osmatřicetiletá Negarová, jejíž další jméno nebylo zveřejněno, byla v neděli postřelena do krku. K útoku se nikdo nepřihlásil. Není jasné, zda šlo o akci vzbouřenců z Tálibánu, kteří lpějí na islámských tradicích a vadí jim zaměstnané a vzdělané ženy, či o čin drogové mafie. Hílmand je jedním z center produkce afghánského heroinu. Negarová působila v oddělení pro vyšetřování zločinů.

V červenci vystřídala poručíka Bibi Ismailovou, která byla zastřelena cestou do práce. Negarová uvedla, že se snažila dodat odvahu dalším ženám, aby navzdory útokům sloužily v policii.

Policistky jsou tradičně častými terči útoků, v roce 2008 byla v Kandháru zabita i vůbec nejvýše postavená policistka v historii země, podplukovník Malalaj Kakarová.

Vysoce postavené ženy se v posledních měsících staly terčem útoků, unesena byla členka parlamentu, zraněna senátorka a zabita další policistka. Podle nezávislé afghánské Komise pro lidská práva vzrostl počet útoků na ženy během posledních dvou let. Vyjádřila obavy, že po odchodu mezinárodních sil ISAF se postavení žen výrazně zhorší.

V Afghánské policii slouží jen 1600 žen, což představuje pouhé jedno procento stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám